Најновије

ЂУРИЋ ТВРДИ: Чланством у Интерполу и УНЕСКУ Приштина...

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је да политичари из Приштине не желе чланство у Унеску или Интерполу због бриге за културну баштину или борбе против криминала, већ да је за њих то део процеса учвршћивања једнострано проглашене независности.

Марко Ђурић (Фото: Јутјуб)

Ђурић је, у интервјуу "Јединству", на констатацију да је Извршни комитет Интерпола укључио пријаву Косова за чланство у ту организацију, оценио да онај ко је решен да се бори за праведну ствар увек има маневарски простор, а да је наша решеност неупитна.
- Успех може да уследи само ако наше виђење успемо да у континуираној дипломатској и политичкој иницијативи приближимо довољном броју оних који учествују у доношењу одлука. Не морам да вам објашњавам колико је за нашу ствар штетно када на домаћој политичкој сцени имамо оне који предлажу да Србија просто дигне руке и одустане од те борбе и просто пусти самопроглашено Косово да уђе у Интерпол или чак Уједињене нације - указао је он.
Када је реч о намери Косова да постане члан Унескоа, Ђурић подсећа да су наши аргументи везано за очување српске културне баштине на Косову и Метохији веома чврсти и необориви код оних који желе да их чују.
- Политика је, међутим, флуидна, на власт у иностранству долазе нове владе и те аргументе је неопходно изнова и изнова понављати. Зато говорим о потреби континуиране иницијативе и борбе за наше државне и националне интересе - казао је он.
Ђурић је рекао да политичари из Приштине чланство у међународним организацијама желе учвршћивање једнострано проглашене независности и изражава жаљење што многима не сметају такви покушаји политичког инструментализовања ових важних међународних организација.

Важан унутрашњи дијалог

Ђурић каже да ће модалитети решавања косовског питања имати последице по читав српски народ и све грађане, због чега је, тврди, природно да сви друштвени сегменти треба да буду укључени у тражење одговора на важна питања.
Зато, како оцењује, сви друштвени сегменти треба да дају допринос у давању одговора на питања као што су "шта је то што ми као колектив желимо", "шта смо у могућности да добијемо", "чега смо спремни да се одрекнемо да бисмо добили оно што желимо".
- Последња истраживања јавног мњења показују да 70 одсто грађана сматра да нам је такав унутрашњи дијалог потребан, док само 14 одсто сматра да то није тема за разговор. Још једном се испоставило да је председник Александар Вучић веома добро осетио пулс нације, а они који не желе да дају допринос том дијалогу нека размисле да ли треба да остану глуви на жеље најмање 70 одсто својих суграђана - указао је он.
Ђурић је уверен да најмање што ова генерација политичара треба да уради за потомство јесте да одговори на питање "шта је то што ваш народ жели", али тако да одговор буде јасан и недвосмислен, утемељен на стварним жељама грађана.
Као позитиван помак Ђурић види то што су, како казе, млади почели да излазе из апатије и да о националним питањима размишљају на зрео и одговоран начин.

Суд за злочине ОВК

На питање у којој мери Специјални суд за злочине ОВК утиче на формирање скупштинске већине у Приштини, Ђурић примећује да се снажне и стабилне владе не формирају у атмосфери великих друштвених подела, те наводи да Албанци на КиМ нису толико нејединствени у жељи да живе у сопственој држави, колико у тражењу одговора на чињеницу да се све јасније види колико је тај њихов заједнички пројекат неуспешан и неодржив.
- Суд је у томе само још један од фактора који у тамошњу политичку елиту уноси немир и неспокој - закључио је Ђурић. Погледајте ОВДЕ шта је Оливер Ивановић рекао о решењу за Косово. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Овако је Марко Ђурић говорио о контроли новца намењеног Косову:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА