Најновије

РАТ УНУТАР РАТА: Како се саудијске и фракције УАЕ убијају у јеменској луци Аден (ВИДЕО/МАПА)

Oд када је саудијска коалиција током борби 2015. године заузела неколико јужних провинција Јемена, заједни са важном луком и истоименом провинцијом Аден, на тим просторима влада хаос, политички потреси, лоша безнедносна ситуација, немогућност да се обезбеди редовно снабдевање становништва и свакодневни оружани обрачун и атентата.
Иако у окупацији Адена, учествује богате земље извознице нафте попут Саудијске Арабије у Уједињених арапских емирата, у граду влада несташица свега, основне градске службе не фунционишу а свакодневне су и рестрикције струје. Све ово је разлог што упркос бројним оружаним снагама у граду и око њега, становници често организују уличне демонстравије захтевајући од саудијских снага и њима лојалних власти да обезбеде редовно снабдевање храном, струјом као и да се појача безбедност на улицама где се одвијају чести оружани обрачуни. Ситуацију погоршавају чести сукоби и несугласице између различитих војних фракција које су део саудијске коалиције. Саудијска Арабија и Уједињени арапски емирати, подржавају и финансирају различите локалне оружане групе и милиције. До Саудијска Арабија помаже, наоружава и финансира владу Хади Абду Рабо Мансура, свргнутог председника, Уједињени арапски емирати то исто раде за Јужни мобилизациони покрет који се такође назива и Ал-Херак. Циљ Ал-Херака је оцепљење јужног Јемена од остатка земље односно враћање на стање пре уједињења јужног и северног Јемена 1990. године. Хади Абду Рабо Мансур је 27. априла је на чело провинције Аден поставио Абдулазиза Ал-Мафилиха, док је смењен дотадашњи начелник Аидарус Ал-Зоубаиди због наводне нелојалности. Од тог тренутка је у граду настао хаос. Смењени Ал-Зоубаиди је одмах изабран за председника Јужног мобилизационог покрета, а у граду су почеле сталне демонстрације.  За време окупационе управе у Адену убијено је неколико стотина људи, у оружаним обрачунима ратних фракција страдали су и цивили. Међутим, оно што ствара највећу несигурност у Адену јесу чести атентати на политичке и војне вође два сукобљена водећа покрета.

Гувернер града Адена, Џафар Мухамед Сад убијен је 6. децембра 2015. у бомбашком нападу на његов конвој. Ликвидација је изведена у самом граду. Дан раније убијен је Мошен Ал-Ван председник тзв. Антитерористичког суда који су окупационе снаге основале у Адену. Истог дана из снајпера ликвидиран је и обавештајни официр, лојалан свргнутом председнику Хадију, пуковник Акел Ал-Худр. Након ових ликвидација, водећи људи Хадијевог режима, у сарадњи са окупационим снагама, добили су телохранитеље из страних земаља али ово није спречило даље ликвидације. Члан савета Адена Мухамед Ал-Сади ликвидиран је 5. јануара, а убиства нижих официра и политичара настављена су током целе године. До кулминације сукоба између ратних фракција дошло је у фебруару 2017. године када су снаге лојалне Хадију које финансира Саудијска Арабија и снаге Јужног мобилизационог покрета које финансирају УАЕ водиле битку око међународног аеродрома у Адену. Трупе лојалне Хадију, тзв. "председничку гарду" у борби је предвводио лично његов син.  Борци Јужног мобилизационог покрета напали су "председничку гарду" и хеликоптером "апач" и уништили више оклопних возила, а сукоб се смирио тек кад је Хади наредио својим људима повлачење са аеродрома. Битка за аеродром је избила поново у марту када су Судианци, које плаћа Саудијска Арабија да учествују у окупацији Јемена, напали Јужни мобилизациони покрет. Суданци су на крају били принуђени да се повуку, а аеродром и даље држи Јужни мобилизациони покрет. Већина атентата и сукоба у Адену везани су за међусобне сукобе ратних фракција, иако Хадијев режим покушава да примир ситуацију тако што након окршаја пушта вести о хапшењу група терориста, "ћелија спавача" и симпатизера покрета Хути.  Атентати се дешавају и у провинцији Абиан која се налази источно од провинције Аден. Нападачи су почетком јула 2017. ликвидирали команданта безбедности провинције Абиан Абдулахкем Омара. На њега је пуцано из возила у покрету надомак пијаце у дистрикту Ал Вадхај. Омар је остао мртав на месту, а двојица телохранитеља је рањено.  Почетком јуна 2017. покушан атентат на још једног високог официра у истој провинцији, али је он, командат Абдуалх Ал Фадил, само рањен док су двојица војника убијени. 28. јуна убијен је и командат Сигурнисног појаса, оружане групе која сарађује са саудијском коалицијом, Казеим Гази у привинцији Хадрхаомоут.  Уз све друге проблеме, на територијама које су окупирали чланови саудијске коалиције појавила се и Исламска држава, као и Ал Каида, а њихови борци нападају све фракције и држе велике делове пустиње Јемена у својим рукама. Хадијев режим није успео да испуни ништа од датих обећања о реконструкцији дела земље који су његови савезници окупирали. Истовремено, стање на фронту је јако лоше јер су Хути и војска Јемена успели да зауставе напредовање окупационих снага и Хадијевих лојалиста на свим фронтовима. О стању на фронтовима у Јемену можете читати ОВДЕ. Извор: Правда/Адел Хашем

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Тренинг војске Јемена и Хута.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА