Најновије

КИМ СЛАВИ: Имам хидрогенску бомбу, не могу ми ништа!

Лидер Северне Кореје Ким Џонг Ун похвалио је данас "савршен успех" који је та држава постигла извођењем шестог и највећег нуклеарног теста и позвао на даљи развој наоружања, саопштили су данас државни медији те земље.

Ким Џонг Ун (Фото: Синхуа)

У Пјонгјангу је за време викенда одржано славље поводом нуклеарног теста изведеног 3. септембра, за који Северна Кореја тврди да је коришћена хидрогенска бомба која би могла да стане у ракету.
Та држава, подсећа агенција, тврди да јој је нуклеарно оружје потребно како би могла да се заштити, међутим САД су је оптужиле да "започиње рат".
Како су медији претходно пренели, генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерсеш је изјавио да ракетни и нуклеарни програм Северне Кореје педставља најгору кризу у свету "годинама уназад" и да га веома брине.
Он је позвао на јединство у Савету безбедности УН који би требало да размотри нову резолуцију коју је предложио званични Вашингтон претходних дана, а која би подразумевала јаче него икад санкције за Северну Кореју.
У понедељак ће се о томе гласати, а како наводи агенција, верује се да ће се Кина и Русија противити тим мерама.
Како су раније известиле агенције, САД су од Савета безбедности УН захтевале да наметне санкције за нафту Северној Кореји, забрани извоз текстила, запошљавање радника из Северне Кореје у иностранству и да Ким Џонг Ун буде подвргнут забрани путовања и замрзавању имовине.

Америка прети: Тотално уништење Северне Кореје

Како је претходно пренео Тасс писање Севернокорејске централне новинске агенције, лидер Ким је наредио наставак научних истраживања у циљу повећања нуклеарног потенцијала земље.
"Морамо даље да унапредимо научни развој како бисмо повећали нуклеарни потенцијал потребан за самоодбрану", рекао је Ким на пријему организованом за научнике који су радили на хидрогенској бомби.

Трамп: Биће то тужан дан за Северну Кореју

Шести нуклеарни тест је "велика победа корејског народа и доказ да је Северна Кореја нуклеарна сила, која има интерконтиненталну балистичку ракету са хидрогенским пуњењем", рекао је он.
Немачка канцеларка Ангела Меркел рекла је данас да би одмах пристала на преговоре са Северном Корејом, као и то да Немачка жели да својом "тежином" стане на крај развоју нуклеарног програма и ракета Севера.
"Одмах бих рекла да уколико нас упитају да се придружимо договорима", рекла је Меркелова за недељник "Франкфуртер алгемајне сонтагсцајтунг", преноси АФП.
Она се позвала на модел преговора као 2015. године са Ираном.
Разговори између Ирана и шест светских сила довели су до договора 2015. године да Иран обузда свој нуклеарни програм, пристане на инспекције, а заузврат су им укинуте неке санкције.
"Могу да замислим такав формат у договору са Северном Корејом. Европа и нарочито Немачка би требало да буду спремне да дају веома активан допринос", рекла је Меркелова.
Канцеларка је рекла да је путем телефона разговарала са лидерима Француске, САД, Кине, Јужне Кореје и Јапана о кризи са Северном Корејом, а очекује се да ће у понедељак разговарати са председником Русије Владимиром Путином.
Меркелова се обратила након што су САД формално затражиле гласање у понедељак о новим санкцијама за Северну Кореју у Савету безбедности Уједињених нација.
САД траже ембарго на нафту према Северној Кореји, замрзавање рачуна севернокорејског лидера Ким Џонг Уна, забрану текстила и окончање исплата севернокорејским гостујућим радницима - све то као одговор на последњи у низу, шести нуклеарни тест.
Очекује се противљење Русије и Кине, а Меркелова је рекла да подржава санкције као начин да се Северна Кореја доведе за преговарачки сто.

НАТО отпоздравља: Следи глобални одговор

Севернокорејско "безобзирно понашање "је глобална претња и захтева глобални одговор и то наравно укључује и НАТО, изјавио је данас генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг. У интервјуу ББЦ Столтенберг је одбио да каже да ли је америчка територија Гвам, коју угрожава Северна Кореја, покривена чланом пет НАТО, који гласи да је напад на једну од чланица Алијансе - напад на све, пренео је Ројтерс. "Сада смо потпуно фокусирани на то како можемо да допринесемо мирном решавању сукоба", рекао је Столтенберг.
Експлозија која је уследила неколико недеља након што је држава испалила две интерконтиненталне балистичке ракете (ИЦБМ) која је деловала као да може да погоди већи део америчког копна, изазвала је осуду међународне заједнице и позиве на јачање санкција Северној Кореји.
Прочитајте ОВДЕ у чему Америка губи глобални примат?
Извор: МОНДО/Агенције

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

МИША ЂУРКОВИЋ: Клан

У недељу се одржавају локални избори у низу градова, од којих ће можда занимљиво бити у Ни...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА