Најновије

БРНАБИЋ: Ево зашто смо са САД војно ближи него са Русима

Премијерка Србије, Ана Брнабић, поручила је данас на Панелу лидера да је чланство у ЕУ стратешки циљ Србије и да је то место где, како је рекла, желимо да будемо, те одлучно истакла да нема места утиску да се званични Београд колеба.

Ана Брнабић (Фото: Јутјуб)

Говорећи о утицају Русије, Брнабић је поновила да је за Србију ЕУ место где жели да буде, истакавши да су веза Србије и Русије традиционалне, верске и економске, али...
Њен став по том питању, рекла је, потпуно је јасан, те додала да је перцепција "чудна ствар".
"Кажете војна сарадња са Русијом, а када погледате бројке, видећете да Србија има најинтензивнију сарадњу и највише вежби билатерално са САД, потом са НАТО у оквиру Програма за мир, па тек онда Русијом, али да је перцепција (у јавности) сасвим другачија", рекла је Брнабић.  
Такође, подсетила је да Србија најактивније у региону подржава мировне мисије у свету, а у Европи је по том питању на седмом месту.
"То све утиче на другачији имиџ Србије", поручује она.
Брнабић је изразила задовољство податком да подршка приступању Србије ЕУ овегодине износи 59% а прошле је била 57%.

О региону

Подсетивши да су у последња два месеца одржани изузетно важни регионални скупови на којима је економија била у фокусу, а пре свега повезивање и успостављање транспортне заједнице, она је рекла:
"Дијалог у региону је ту и никад није био јачи."
Како је додала, то ће утицати на све, допринети да сви напредују, а за ЕУ ће бити сигнал посвећености европској интеграцији.

Дијалог с Приштином 

Незаобилазно питање премијерки на панелу тицало се и решавања питања, а она је поручила да је Београд отворен за дијалог са Приштином, да је учинио много у примени веома тешких и непопуларних одлука из Бриселског споразума и да би Приштина требало то такође да почне да ради, пре свега када је реч о формирању ЗСО.
"То би био корак у правом правцу", нагласила је она.
Такође је истакла је значај иницијативе председника Србије да покрене унутрашњи дијалог о Косову.
Говорила је и о процесу дигитализације и иновација у Србији, истакавши да је веома важно да се грађанима и привреди омогући бољи приступ државној управи.
Сматра такође да дигитализација и иновације мејању све и да у томе и Србија може да пронађе своју велику шансу.
Осврнувши се на најаву модератора, који је рекао да је претходно била министар дигитализације, она је рекла да јој је драго што је тако препознају иако је била на челу другог ресора.

Успешни - без Владе

Премијерка Брнабић указала је да је имала велике проблеме да придобије поверење младих из ИТ сектора.
"Када је председник Александар Вучић рекао да имамо огроман потенцијал у ИТ-у и да треба да успоставимо Савет у оквиру владе, преко Тwиттера су ми, пре свега млади, из ИТ сектора, саопштили да то не чинимо са поруком 'успешни смо јер до сада нисмо имали везе са владом'", духовито је приметила она.
Брнабић је казала да они нису желели да имају везе с Владом, и поред обећања да ће бити подржани.
"Требало ми је два до три месеца да успоставим поверење. Морала сам да их уверим да нећемо бити неко ко ће им паметовати или ко ће утицати на тржишту и све уништити", указала је она.
Брнабић је објаснила да је позвала ИТ експерте да заједно израде акциони план, и да су, након два или три успеха, почели сами да траже састанке и износе идеје.
"Сада се сами организују и преузимају лидерство", пренела је своје искуство са младима.
Брнабић је најавила да ће као премијер инвестирати много више времена у промени перцепције ЕУ у Србији.
Она је казала да се Влада Србије протекле три године фокусирала пре свега на успостављању макроекономске стабилности, тешким мерама фискалне консолидације.
На панелу на којем је говорила учествовали су и потпредседник Европксе комисије, Франс Тимерманс, генерални секретар ОЕЦД Анхел Гурија, и бивши словеначки председник Данило Тирк.
Прочитајте ОВДЕ зашто премијерка каже да је Словенија искрени пријатељ Србије?
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

О сарадњи на Западном Балкану Брнабићева каже:

Бонус видео

Бошко Обрадовић о Ани Брнабић.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА