Најновије

Турска и америчка војска на линији додира, само један корак до велике експлозије

“Пограничне снаге безбедности“ (БСФ), са око 30 хиљада људи и подршком САД, треба да делују дуж граница са Турском и Ираком, као и унутар Сирије дуж реке Еуфрат. Њихови активисти ће сарађивати са сиријским деморатским снагама (СДФ), којима доминирају Курди, и које су већ постављене да контролишу готово 25 одсто сиријске територије у северним и источним деловима земље.

Инвазија на Сирију (Фото: Армија САД)

230 нових кадета је већ регрутовано за ове снаге. Извор из коалиције под вођством САД је рекао: “База нових снага је у суштини преусмеравање отприлике 15.000 чланова СДФ-а у нову мисију пограничних снага безбедности, јер се њихове акције против ИД приближавају крају.“
Како преноси The Defense Post, “етнички састав снага ће бити у складу са областима у којима служе, уз предузимање напора да се осигура да људи служе у близини својих домова. Све ово само гарантује да ће Курди, који чине већину становништва у североисточној Сирији, успоставити контролне пунктове дуж отприлике 820 километара сиријско-турске границе“. Овај потез ће имати далекосежне последице.
Турски председник Реџеп Тајип Ердоган је 15. јануара рекао да Турска сматра да је ова нова сила “војска терора“ коју треба задавити пре него што се роди, и отворено прете војној акцији. Према речима турског лидера, у току су завршне припреме за удар на курдске снаге у Афринској регији на северу Сирије, и та операција би могла почети у сваком тренутку, без обзира на присуство америчке војске тамо. Турска је послала још опреме на сиријску границу након што је објављена америчка одлука о стварању пограничних снага.
Ово је врло озбиљан развој који долази након неколико година трења. Прошлог лета су САД обећале Турској да ће одузимати оружје од курдских милиција након пораза “Исламске државе”. Ово обећање је прекршено и већ је заборављено. Вашингтон је такође у више наврата обећао да ће напустити Сирију након пораза “Исламске државе”, али су крајем 2017. године САД најавила да ће остати.
Сиријска влада је такође осудила овај план, назвавши га очигледним нарушавањем интегритета земље. 15. јануара државна телевизија је објавила да је влада одлучна да истера САД из било каквог учешћа у Сирији. То је такође искритиковао и руски министар спољних послова Сергеј Лавров, који је рекао да САД можда воде политику за поделу Сирије.
Овај потез САД-а показује да ће Американци дуго бити у Сирији и да њихови будући планови имају мало везе са борбом против “Исламске државе”, која је избачена, сведена до безначајног нивоа и више нема никакав утицај на догађаје у Сирији.
“Al-Masdar News” извештава да су курдске снаге примиле пошиљку преносивих ракетних система земља-ваздух (MANPADS) од САД, као део тајног договора. Ово оружје ће курдским милицијама обезбедити неку врсту капацитета ваздушне одбране уколико избије непријатељство између снага турске и сиријске владе.
Заправо, САД настављају са плановима да креирају Демократску федерацију Северне Сирије, у којој ће доминирати Курди са значајном количином арапског становништва. Њен статус треба да се утврди. САД су у више наврата говориле у корист сиријског територијалног интегритета, али су увек одбацивале могућност да председник Асад буде њен лидер, бар не током значајнијег временског периода.
Није случајно то да су непосредно након објављивања вести о стварању БСФ-а, новине “Asharq Al-Awsat” објавиле да се САД приближавају дипломатском признању овог подручја (око 28.000 квадратних километара) које је под контролом сиријских демократских снага.
Према речима извора, америки секретар за одбрану Џим Матис је рекао: “Вашингтон ће послати дипломате у подручја која су под контролом СДФ да раде заједно са војском“. То такође подстиче успостављање овлашћених локалних већа.
БСФ нису једина сила коју су САД успоставиле у Сирији. У децембру је објављено да коалиција под вођством САД обучава нову сиријску војску у сиријском избегличком кампу у Хасаки, 70 километара од турске границе и 50 километара од ирачке границе. Ова нова оружана снага ће се наводно користити за покретање офанзивних операција изван области које су под контролом СДФ-а.
Однос између САД и Турске је без преседана. То нас наводи да се присетимо када су Грчка и Турска биле на ивици рата, али то је било давно и било је много чланица НАТО-а около да то спрече. Овај пут је сукоб неизбежан. Ако би он почео, било би тешко замислити да Турска остане чланица НАТО-а и да америчко ваздухопловсто и даље делује из ваздухопловне базе “Инџирлик”.
И то није једина неизбежна претња за јединство НАТО-а. Румунски премијер Михаиј Тудосе је физички запретио свим етничким Мађарима који траже аутономију. Тудосе је изјавио да Мађаре из Трансилвање који подижу заставу Секеља, незванични регионални симбол три румунска округа где су етнички Мађари већинско становништво, треба обесити. Ова претња је изречена након што су три етничка мађарска политичара позвала на аутономију овог дела Румуније.
То је изазвало бес у Мађарској, наравно, након чега су уследили дипломатски говори, протести и објашњења. 16. јануара је румунски премијер смењен. Међутим, то не значи крај жеља румунских Мађара за аутономијом. Једна искра може изазвати ватру у сваком тренутку и то је проблем за НАТО, с обзиром да се може умешати Молдавија, заједно са хиљадама руских грађана који живе у Придњестровљу.
Џихадисти кренули у погубни напад на базу у Харасти. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Нови снимци турских снага у Сирији.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА