Најновије

Вучић одговорио на провокацију америчког амбасадора: Да сам био тамо, Скот би добио шта му следује!

Шта год да је Косово и његова влада за САД и Кајла Скота, за нас је то такозвана влада и такозвана држава, рекао је председник Александар Вучић поводом изјаве амбасадора САД да је Косово суверена држава и запитао зашто уопште онда преговарају са Србијом и од Србије траже да пружи уточиште тобож сувереним државама у УН.

Вучић (Фото: Јутјуб)

 Било би лепо да је показао мало више поштовања за земљу домаћина - рекао је Вучић.

Ружић осудио изјаву Скота

Додао је да је и представник владе који је присуствовао догађају на којем је Скот дао ту изјаву, требало да реагује.

- Нажалост, нисам био присутан - приметио је Вучић, али и подсетио да није реч о новом ставу америчке администрације и да је зато много скептичнији по питању ставова Вашингтона према Косову и Метохији него шеф дипломатије Ивица Дачић.

Биће проблема

Ипак, каже, реч је о великој сили, са којом морамо да разговарамо.

- Њихово је право, али и стил, да тако говоре и заступају своје интересе, а наше да бранимо српске интересе - поручио је Вучић.

Како год, остаје питање, сматра Вучић, зашто уопште онда промотери Косова као суверене државе уопште преговарају са Србијом, зашто од Србије траже уточиште у УН, ако је реч о правој влади и сувереној држави, те констатовао да нам, очито, следе велики проблеми и изазови, попут најаве могућности формирања војске Косова.

- Зашто и на основу које резолуције, ког међународно правног документа, формирате војску Косова? Не ваљда на основу неког унутрашњег акта такозваног Косова? На основу неке резолуције УН? Бриселског споразума? Где то пише? Нигде - рекао је српски председник.

Реч је о чистом насиљу, правном насиљу, после којег, истиче, следи и физичко насиље, и то је оно што нас брине. На питање новинара да ли би Скот наглавачке летео из Владе, као што је рекао Вулун, да је он присуствовао давању такве изјаве, Вучић је одговорио:

- Код нас нико не лети наглавачке, али би добио прописан одговор, баш онако како он штити интересе САД, тако би добио и он, пристојан, одмерен, одговоран одговор из угла интереса Србије.

Амерички амбасадор је у уторак у Влади Србије присуствовао потписивању Меморандум о разумевању и сарадњи на пројекту изградње Моравског коридора између америчке компаније "Бехтел" и Владе, који је потписала министарка Зорана Михајловић.

- Није такозвана влада Косова већ влада Косова, ми посматрамо Косово као независну и суверену државу. Они су изабрани представници Косова и са њима имамо контакте као са било којим представницима неке државе у региону - рекао је Скот одговарајући на питање новинара после потписивања меморандума.

Потпредседница Владе јуче је у писаном саопштењу достављеном медијима поручила да "за разлику од САД, који су главни спонзор косовске независности, Србија не признаје нити ће признати независност Косова".

Али оно што Србија данас, односно председник Србије Александар Вучић, покушава, јесте да дође до трајног, компромисног решења за Косово, како би се сачувао мир у региону и које ће омогућити миран живот за Србе и Албанце - навела је Михајловићева.

Скотову изјаву осудила је председница Владе Ана Брнабић:

- То је непримерено, не само у дипломатији, већ представља и непоштовање домаћина, будући да је дата у згради Владе Србије.

Ненад Чанак цепа Србију. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Вучић: Земље југоисточне и централне Европе треба међусобно да се повежу

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА