Најновије

НАТО: Разматрамо одговор на неразумно понашање Русије!

Министри одбрана земаља НАТО данас ће разматрати одговор Алијансе на "понашање" Русије, изјавио је генерални секретар Јенс Столтенберг на отварању пленарне седнице савета министара.

Јенс Столтенберг (Фото: Јутјуб)

"Данас ћемо разговарати о напретку у јачању одбране Алијансе, укључујући и наш одговор на све присутније понашање Русије и нестабилност на нашим јужним границама. Ми ћемо сагледати како да осигурамо кретање снага кроз Европу и између Европе и Северне Америке", рекао је он.

"Размотрићемо имплементацију прилагођене командне структуре Алијансе, која ствара основу за одговор на претње из било ког правца", рекао је Столтенберг.

"Такође ћемо разговарати са нашим партнерима, Финском, Шведском и Европском Унијом о начинима за даље јачање сарадње у областима као што су сајбер безбедност, борба против хибридних претњи и војне мобилности", рекао је генерални секретар Алијансе.

Остатак састанка министара одбране одржаће се иза затворених врата.

Раније је Столтенберг изразио забринутост савезницима због јачања руског војног присуства у Црном мору, ситуације у Азовском мору, а такође је позвао Москву да одговори на питања земаља чланица НАТО-а у погледу поштивања одредби Уговора о ракетама средњег и малог домета.

Данас је Холандија такође информисала министре одбране држава НАТО-а о "сајбер нападу" на Организацију за забрану хемијског оружја у Хагу, који су према тим тврдњама извеле руске службе, али да су га "спречиле" холандске специјалне службе, изјавио је генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберга.

„Холандија је информисала министре одбране земаља НАТО-а о непријатељској сајбер операцији против Организације за забрану хемијског оружја у Хагу. Операцију је изводила руска војно-обавештајна служба ГРУ, али ју се спречила холандска специјална служба, заједно са Великом Британијом“, наводи се у саопштењу Столтемберга.

„Поред тога, Велика Британија је утврдила да ГРУ стоји иза низа сајбер напада по целом свету. Они су погодили грађане многих држава, укључујући и Русију, и изазвали огромне економске трошкове“, додаје се у саопштењу.

Како се наводи, „савезници из НАТО-а се солидаришу са одлуком холандске и британске Владе да упуте на Русију због отворених покушаја да се поткопа међународно право и међународне институције“.

„Русија треба да прекине своје неразумно понашање, укључујући употребу силе против суседа, покушаја мешања у изборне процесе и широке кампање дезинформација“, наводи се у саопштењу.    

Раније је Војно-обавештајна служба Холандије саопштила да је спречила хакерски напад Русије на Организацију за забрану хемијског оружја.    

Русија је више пута нагласила да неће напасти ниједну земљу НАТО-а, као и да се не меша у унутрашње послове других земаља, нити да је одговорна за било који хакерски напад.

Према речима руског министра спољних послова Сергеја Лаврова, Алијанса је добро упозната са одсуством планова Москве да нападне било кога, али да НАТО користи прилику да распореди још више технике и људства близу граница Русије.

Прочитајте ОВДЕ у каквој је то замци Путин.

Извор: Vostok.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Границе истока: НАТО-Русија, борба за Балкан.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА