Најновије

ЗА ПОСЛАНИКЕ САМО НАЈСКУПЉЕ! Поклаће 200 телади да би Маја Гојковић набавила кожу од 90.000 евра да посланичким задњицама буде удобно!

Скупштина Србије расписала је јавну набавку за замену коже са седишта у великој сали где се одржавају заседања, а инсистирају на најскупљој кожи - телећем боксу.

Маја Гојковић (Фото: Јутјуб)

Како се за намештај користи јефтинији, али и растегљивији говеђи бокс, објашњавају кожари, то значи да ће много више животиња, око чак 200 телади страдати да Маја Гојковић, председница Скупштине, и 250 посланика добију нове фотеље.

После набавки ексклузивних француских буђавих сирева, бадемовог млека и више од 4.000 литара жестоких алкохолних пића намењених трбусима народних трибуна, уследио је тендер за њихове задњице. 

Посебна обрада 

У конкурсној документацији, објављеној на сајту парламента, за рестаураторске радове на кожним седиштима велике Пленарне сале, укупно њих 484, наводе да им је потребно до 1.000 метара квадратних најквалитетније коже, телећег бокса, за пресвлачење посланичких фотеља, али и да седишта и наслони морају бити пресвучени из једног комада коже.

- Потребно је извршити демонтажу и поновну монтажу кожних седишта, заједно са наслоном. Унутрашњи састав седишта састоји се од квалитетног кожног покривача са подслојевима од жиме, америкен платна, жичаних федера и гуртни. Укупан број кожних седишта са наслоном је - у партеру 345, а на галерији 139, што укупно износи 484 комада. Извођач је дужан да изврши и обезбеди: набавку материјала, ситан материјал, радну снагу, транспорт и уградњу - наводи се на сајту Народне скупштине, као и:

- Кожа мора бити квалитетна (телећи бокс) са дебљином 1-1.5 мм, која гарантује дужи век употребе са одређеном гаранцијом, да буде обрађена у хрому, сушена на раму, фарбана пигментисањем са двобојним ефектом, еластична, штампана у боји, са испуном жиме, америкен платна, жичаних федера, гуртни и украсних месинганих трака, са металним носачима и завртњима.

Нелогично 

Како су нам објаснили у зрењанинској фабрици коже, цена за телећи бокс који тражи парламент може достићи и 90 евра по квадратном метру и она зависи од много фактора, попут селекције класе, покривности коже и других спецификација. То значи да ће Скупштина само на кожу дати и до 90.000 евра.

- За намештај се обично користи говеђи бокс, који је, наравно, много јефтинији. То посебно чуди и због захтева да се седишта обложе из једног комада коже. Постоје разне величине телећег бокса, али комади те коже су од 2,5 до пет квадратних метара - објашњавају у погону ове кожарске производње.

- Понуђач ће моћи и радним данима, у договору са наручиоцем, и викендом да врши радове у сали. Извођач је дужан да се придржава режима рада и активности у објекту Дома Народне скупштине и да радове прекида за време активности у згради - наведено је у склопу документације овог огласа.

РЕАКЦИЈЕ

Новица Тончев, СПС, Народ ће да нам се смеје

- Први пут чујем да ћемо седети на телећој кожи и да ће морати 200 телади да страда због 250 посланика. Још има времена да се та одлука промени, да нам се народ не смеје. Лично немам примедби на квалитет и удобност посланичких клупа. Коме је седиште тврдо и неудобно, нека поднесе оставку и тако ће да сачува леђа.
 
Момо Чолаковић, ПУПС, Није моје да бринем о томе

 - Видео сам да има неких похабаних фотеља у сали, али ја не знам за ту набавку, нити је функција посланика да се бави тиме. То је ствар буџета и стручних служби у Скупштини.

Муамер Зукорлић, СПП, Гласам за говеда да спасем телад

- Гласам за говеда, за крупну стоку, да спасем телад (смех). Мислим да је кожа крупне стоке чак и квалитетнија. Моја фотеља није похабана, види се да је стара, али верујем да нису све столице у истом стању.

Прочитајте ОВДЕ који српски град неће дати своје одмаралиште на хрватском приморју.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Маја Гојковић: Катар спонзорише Вука Јеремића који базира политику на мржњи 

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА