Најновије

АНТИЋ: Србија спремна да се прикључи "Турском току", ево шта сада следи...

Министар рударства и енергетике Александар Антић борави данас у Истанбулу, где присуствује церемонији обележавања завршетка морске деонице пројекта изградње гасовода Турски ток. Свечаности присуствују председник Руске Федерације Владимир Путин и турски председник Реџеп Тајип Ердоган.

Александар Антић (Фото: Јутјуб)

Гасовод Турски ток, у дужини од око 1.000 км, који је заједнички развијају Руска Федерација и Турска Република и којим ће гас из Русије, преко Турске бити допреман у Југоисточну Европу, чиниће два крака а сваки од њих имаће капацитет по 15,75 милијарди кубних метара гаса годишње.

На маргинама церемоније, Антић се састао са турским министром енергетике и природних ресурса, Фаитом Донмезом. Састанку је присуствовао и амбасадор Србије у Турској Зоран Марковић.

Министар рударства и енергетике Републике Србије истакао је да Влада Србије високо цени напоре које Турска Република улаже у развијање значајних пројеката, који јачају енергетску безбедност целог региона.

- Реализација пројекта "Турски ток" допринеће укупној енергетској безбедности овог дела Европе. Србија је спремна да са својим суседима развије наставак Турског тока. Крак испод Црног мора изашао је на турску обалу и следи изградња гасовода ка Бугарској", рекао је министар Александар Антић у Истанбулу.

Он је истакао да је тај пројекат значајна прилика за цео регион и његову енергетску безбедност.

Могућности да 10 до 15 милијарди метара кубних руског гаса из Турске прође према Бугарској, Србији, Мађарској и Аустрији озбиљна је шанса да унапредимо енергетску безбедност. То ће отворити могућност развоја гасификације и гасне привреде", навео је Антић.

Он је истакао да би прикључењем на Турски ток поменуте земље постале транзитне и за гас и да би, од тога, остваривале значајан профит.

Антић је са турским колегом оценио да пријатељски односи председника Реџепа Тајипа Ердогана и председника Александра Вучића, резултирају развојем економских, енергетских и политичких односа Турске и Србије на највишем нивоу.

Министар Фаит Донмез изразио је задовољство због билатералног састанка са српским колегом, Он је казао да сарадња у области енергетике прати експанзију укупних односа две државе, што доказује и раније потписан Меморандум којим се подиже сарадња у области гаса и обновљиве енергије на виши ниво, што је последица великог броја активности и састанака који су одржани у протеклом периоду.

Министар Антић у Истанбулу је разговарао и са министром енергетике Азербејџана Парвизом Шабазовим. Том приликом азербејџански министар упутио је министру Антићу позив за учешће на Савету Јужног гасног коридора (ТАНАП и ТАП), који ће се одржати 20.фебруара 2019.године у Бакуу.

Прочитајте ОВДЕ ко тражи да Србија одустане од “турског тока”.

Извор: novosti. online

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Све извеснији „Турски ток“ преко Србије.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА