Најновије

ХАН: Приштина одлуком о опорезивању српске робе крши споразум ЦЕФТА, овај акт мора одмах бити повучен!

Европски комесар за преговоре о проширењу Јоханес Хан оценио је да одлука приштинских власти о опорезивању робе из Србије и БиХ крши Централноевропски споразум о слободној трговини (ЦЕФТА) и принципе регионалне слободне трговине.

Јоханес Хан (Фото: Јутјуб)

- Овај акт мора одмах бити повучен - поручио је Хан.

Јоханес Хан је на свом Твитер налогу навео да подржава ”јасно саопштење” шефице ЕУ дипломатије Федерике Могерини која се огласила поводом одлуке косовске владе да опорезује робу која се увози из Србије и БиХ.

- Та одлука крши споразум ЦЕФТА и принципе регионалне слободне трговине. Овај чин, који је штетан и за косовске потрошаче и компаније, мора одмах бити повучен - поручио је комесар Хан.

Он је оценио да Косово, као тренутно председавајућа ЦЕФТА, има посебну одговорност.

- Ускоро ћу учествовати на недељи ЦЕФТА у Приштини и очекујем да се ово до тада реши - закључио је Јоханес Хан.

Претходно је шефица ЕУ дипломатије Федрика Могерини позвала косовске власти да одмах укину одлуке о повећању пореза на робу из Србије и БиХ. Тај потез Проштине Федерика Могерини је окарактерисала као повреду Централноевропског споразума о слободној трговини, али и Споразума о стабилизацији и придруживању ЕУ и Косова. 

Прочитајте ОВДЕ зашто је Орбан љут на Хрвате.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Комесар за проширење ЕУ и суседску политику Јоханес Хан изјавио је у интервјуу Н1 да очекује да ће следеће године Београд и Приштина пронаћи одрживо правно обавезујуће решење. "Намерно смо се уздржали од предлагања датума. Разговори нису лаки, укљученим странама треба дати простор да пронађу одрживо правно обавезујуће решење. Као и цео процес, важнији је квалитет од брзине", поручио је Хан.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА