Најновије

КОЛАПС НА КОСОВУ! СТРАХОВИТИ УДАР НА СРБЕ: Нема млека, хлеб све скупљи! Српске радње затворене, рафови празни!

Залихе намирница на северу КиМ на измаку, на југу покрајине српске радње затворене. Рафови празнији, цена уља повећана за 30 динара

Приштина (Фото: Јутјуб)

Страхови да ће на северу Косова рафови са основним намирницама ускоро остати празни, после одлуке Приштине да уведе царинске баријере, нису били безразложни. Залихе хране су на измаку, а посебно је узнемиравајућа ситуација с производима са краћим роком употребе који су свакодневно стизали из централне Србије. Већ се осећају несташице млека, јогурта и павлаке. С друге стране, цене расту из дана у дан. У срединама јужно од Ибра, српске продавнице су затворене, јер власници своју робу склањају од приштинских инспектора.

Преко Мердара у петак није прошао ниједан камион са српским производима, а на осталим прелазима било је од седам до девет шлепера. Пре одлуке Приштине да подигне таксе, најпре за десет, па за сто одсто, свакодневно је на Косово улазило између 70 и 100 камиона робе. Чак и они српски произвођачи који су хтели да плате додатне намете, нису успели да прођу. На рафовима свих продавница широм Косова, српски производи чине и до 80 одсто асортимана. Откако је на административним прелазима спуштена рампа за робу из централне Србије, млеко је поскупело 15 динара за литар, а зејтин 25 до 30 динара.

Како косовским пекарима чак 90 одсто пшенице стиже из Војводине, поскупео је хлеб широм Косова. За векну се сада тражи барем 50 центи. У срединама на југу КиМ, ситуација са снабдевањем је још алармнатнија, јер српске продавнице не раде. Тако су у Клокоту, на пример, затворене све српске трговине, јер власници не желе да чекају да им инспектори одузму робу.

Министар трговине Расим Љајић каже да је испорука робе на Косово практично заустављена:

- Изузетак су спорадичне испоруке робе која није под приштинским "санкцијама". То су међународни брендови који се производе у Србији. Међутим, и пласман њихове робе је доведен у питање јер Приштина тражи да им на декларацијама пише "дистрибутер за Републику Косово". У јужном делу Косова, инспекција контролише декларације на производима, а ако на њима нема ознаке "Република Косово", роба се скида са рафова. Кампања која се води на Косову, против производа из Србије, оставиће дугорочне последице на трговину између централне Србије и Косова, чак и када се ове бесмислене таксе укину.

И први човек Привредне коморе Србије Марко Чадеж сматра да ово штети не само нашој економији, већ и економији Косова и читавог региона:

Из ПКС су у петак упозорили и да су мере Приштине створиле погодно тле за манипулације:

- Отвара се простор за сиву економију, кријумчарење и шверц.

Немачко-српска привредна комора (АХК Србија) сагласна је са ставом високе представнице ЕУ Федерике Могерини и осуђује очигледно кршење ЦЕФТА споразума, изазвано одлуком привремене владе Косова о повећању таксе.

Штрахе: Безобразлук прве класе

Аустријски канцелар Себастијан Курц изразио је жаљење због одлуке владе тзв. Косова да повећа порез за 100 одсто на робу из Србије и БиХ. Он је на "Твитеру" написао да регионална сарадња на Западном Балкану и споразум ЦЕФТА користе читавом региону.

Још оштрији био је вицеканцелар Хајнц-Кристијан Штрахе, који је критиковао јавно паљење српске робе. Штрахе је саопштио да је у разговору са представницима косовских власти пре неколико дана у Бечу затражио да ту одлуку повуку:

- То што је сада царина повећана за 100 одсто је безобразлук прве класе и сасвим сигурно не води ка нормализацији односа. Косово мора поштовати ЦЕФТА споразум.

И Влада Албаније изјаснила се у петак против одлуке привремених приштинских власти да повећа таксе.

Забрана за “Јафу”

Компанија "Јафа Црвенка", као домаћи произвођач и део "Капа стар групе", у потпуности дели судбину српских компанија које су погођене овом мером. Није тачна информација да је наша компанија ослобођена плаћања 100 одсто виших такси које је Приштина увела - пренела је у петак ова компанија поводом списка од неколико произвођача за које не важе "санкције" Приштине.

За производе компанија "Кока-Кола ХБЦ", "Туборг", "Гемалто", "Дукат", "Раул", Хенкел", "Флуиди", "Горење", "Мегле", нема великих царинских оптерећења.

Рампа за новине са таксама

Ни у петак на КиМ није било српске штампе. Звездан Михајловић из фирме "КиМ Беоколп" каже да косовски цариници на административном прелазу Јариње нису дозволили пролазак дневних новина због наводно нерегуларне документације.

Михајловић каже да су претходне ноћи, око три сата, дистрибутери били на прелазу Јариње са потребном документацијом и фактурама са рабатом и да су цариници тражили да плате таксу од 100 одсто на комплетан износ штампе:

- Пристали смо да платимо, али су онда као изговор да нас не пусте нашли да је адреса на којој је регистрована фирма Северна Митровица, а да, како тврде, по уредби Владе Косова фирма мора да се води на "Републику Косово".

Прочитајте ОВДЕ о албанским специјалцима на Косову о којима се мало зна.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Високе таксе наметнуте Србији обиће се о главу људима и албанским политичарима на Косову

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА