Најновије

ВАНРЕДНО ЗАСЕДАЊЕ: СПЦ није за замрзнути конфликт, забринута због разграничења

Српска православна црква не подржава замрзнути конфликт на Косову и Метохији и залаже се за наставак дијалога али, како је данас саопштио Свети Архијерејски Сабор СПЦ, изражава забринутост да се "под видом наводног разграничења између Срба и Албанаца намеће могућност одвајања дела КиМ из састава Србије".

Илустрација (Фото: Јутјуб)

У саопштењу са ванредног заседања, Свети Архијерејски Сабор СПЦ поновио је да се суверенитет и интегрирет Србије на Косову и Метохији, ни по коју цену не може довести под знак питања и апеловао на државне предсавике Србије да уместо на тражењу што бржег споразума са Приштином, више пажње посвете изградњи државне и национане платформе у чијој би припреми учествовали сви релевантни друштвени чиниоци.

- На тај начин би се чували основни интереси нашег народа и повратило би се поверење свих кључних друштвених фактора у земљи. Истовремено би требало радити и на изградњи поверења и разумевања са косовским Албанцима - наводе епископи на челу са патријархом Иринејем.

За СПЦ, како се истиче, Косово и Метохија никада није било, нити може бити само политичко питање за чије решавања монопол имају искључиво државни органи.

- За нас је питање КиМ, кроз сву нашу историју и данас, пре свега питање опстанка нашег свештенства, монаштва, верног народа и нарочито наших древних светиња без којих не бисмо били оно што јесмо - поручили су епископи СПЦ, изражавајући подршку владики Теодосији, свештенству, монаству и верном народу Епархије рашко призренске и њиховим напорима да остану и опстану на изворишту српске духовности и идентитета.

- Обавеза Сабора и целе Цркве према КиМ је данас већа јер се земља налази пред све јачим међународним притисцима да се одрекне Косова и Метохије, или да кроз директно признање или прећутном сагласношћу Косово добије столицу у УН или одрицање Србије од њега под било којом формом, заувек би укинуло свако историјско право Србије на овим просторима српске духовности и државности - додаје се у саопштењу.

- Посебно забрињава што се под видом наводног разграничења између Срба и Албанаца намеће могућност одвајања ако не целог онда највећег и најважнијег дела КиМ из састава Србије и његово признање као дела независног Косова или такозване Велике Албаније - наводи се у саопштењу СПЦ.

Епископи су навели да би последице овакве одлуке биле трагичне за опстанак нашег народа и наших светиња јер би у том случају већина Срба остала без адекватне заштите и безбедности због чега би били принуђени на исељаване са својих историјских простора.

На тај начин би дошло до брисања свх трагова српског историјског постојања. Идеја такозване поделе уноси велики немир и забринутост међу наше вернике и не ужива подршку највећег броја грађана Србије уопште.

Прочитајте ОВДЕ какав је став изнела СПЦ о споразуму Вартоломеја и Порошенка.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Америка жели да затвори причу о Косову / НАТО скроз окружио Русију.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА