Најновије

ЛАЗАНСКИ: Ово није нимало наивно! На Косову стварају нову америчку државу ван америчког континента?

Косовски парламент одобрио је нацрт закона о трансформацији КБС у војску Косова. Србија тражи хитну седницу Савета безбедности УН.

Мирослав Лазански (Фото: Медија центар)

Војни аналитичар Мирослав Лазански каже да када се све погледа и узме у обзир оно што је приказано на јучерашњој церемонији у Приштини – није нимало наивно.

“Ово је само правно-формално, из њихове визуре гледано, преименовање из КБС у војску Косова. Мало сам погледао тај њихов буџет, није то баш наивно – 100 милиона. Ако је наш војни буџет 600 милиона на 30.000, 28.150 припадника Војске Србије, а њихов је 100 милиона на 5.000, онда је то јако велики буџет. То значи да ће бити плате, они ће сигурно стимулисати да уђе професионална војска, да се што више људи пријави. Они већ сад имају 2.500 људи, имају јако велики контигент младих људи. Друго, они ће добити војну помоћ од Американца, добили су те хамере, добиће у наоружању. Наравно, они се не могу мерити са војним потенцијалом Србије…”, навео је Лазански гостујући на Првој телевизији. 

Како је рекао, Приштина у хангарима већ има тешко наоружање. 

“Имају оно што су узели од наоружања бивше ОВК и оно што су довукли из Албаније 1998. године. Има ту и топова, неће они то наравно показивати, али то постоји. И добиће по систему касакаде, а систем каскаде је да богатије земље НАТО поклањају земљама које нису толико економски моћне наоружање и војну опрему која није прве категорије, али је још добра. Косово није у НАТО, али је Косово сад као квази држава придужени члан НАТО. Нова америчка држава ван америчког континента. Они то не крију, они сами кажу да је њихова спољна политика америчка спољна политика, да они воле Американце него што Американци сами себе воле”. 

Како наглашава, неће они одмах да упадну на север Косова, већ ће то бити суптилно. 

“Значи биће неких појединачних инцидената, па ће патролирати, истицати знамење војске Косова и у психолошком погледу за Србе је то црвени аларм. Они ако се не варам имају специјалне саветнике из америчких тимова за пропагандно психолошко деловање који су доле на Косову. Погледајте њихову обуку, јуче су приликом те њихове инаугурације приказали су, додуше то је рекламни филм, први пилот хеликоптера за “Блек Хоук”, је Албанац који је завршио обуку, у Америци, сигурно није летео на Косову. Погледајте њихове официре који су у јединицама косовске војске, то су све амерички официри који говоре и албански језик и енглески и то већина. Оно што сам ја видео – није наивно, немојте да се заваравамо. Кад достигну тих 5.000 то су већ две тешке бригаде. Њихов циљ – етнички чисто Косово”, рекао је он. 

Председник Координационог тела за југ Србије Зоран Станковић наводи да на југу Србије није било никаквог славља и еуфорије поводом јучерашње одлуке Приштине. 

“На југу Србије ситуација била нормална, није било никакве еуфорије. Људи су сада оптерећени овим временским приликама тако да је све протекло онако како смо очекивали. Више су обратили пажњу на снег него на ово што се дешавало. Јучерашњим вестима можда се неко радовао у кућним околностима, али да је била нека еуфорија, да су истицане америчке заставе, неке друге заставе, тога није било”. 

Прочитајте ОВДЕ шта Лазански још открива.

Извор: Б92/Прва

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Лазански: Амерички „хамери“ у Приштини — шта може Србија.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА