Најновије

"ПАКТ ПРОТИВ СРБИЈЕ": Изненадиће вас шта је рекла Црна Гора

Српски званичници као непријатељски акт оцењују изјаву Енвера Хоџаја да је у Хрватској, Македонији и Црној Гори разговарао о оснивању пакта против Србије... Стефановић позива те државе са се огласе. Огласила се Црна Гора!

Црна Гора (Фото: Pixabay. com)

Потпредседник Владе Србије Небојша Стефановић каже да треба видети како ће се те земље одредити.

"Желимо да чујемо шта су то Србија и српски народ лоше урадили да они оснивају пакт против Србије и српског народа", рекао је Стефановић за РТС.

Црна Гора: Ми нисмо!

Званичници Црне Горе нису ни са ким разговарали о оснивању "пактова" против било које државе у региону, саопштено је из Министарства спољних послова Црне Горе. "Црна Гора је посвећена развијању најбољих могућих односа са свим државама региона, заснованих на принципима међусобног поверења и поштовања", кажу у црногорском Министарству спољних послова.

Та изјава, оценио је, представља непријатељски акт против Србије и њених грађана и позив на додатну нестабилност у региону.

"Они препознају да Србија јача, да Србија није лак плен и да није земља која ће се само склањати, повијати и пуштати да све оно оно што је против интереса наше земље", рекао је Стефановић.

И потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић сматра да је срамотна изјава заменика премијера Косова."Сви треба да знају да Србија води мирољубиву, пре свега одговорну политику. Председник (Србије Александар) Вучић и руководство Србије желе мир у целом региону", рекла је Зорана Михајловић за Радио-телевизију Србије.

Ђурић: Хоџај разоткрио праве намере Приштине

Позвала је Европску унију и друге утицајне међународне факторе да хитно врате Приштину за преговарачки сто. "Сада је крајњи тренутак да одреагују и ствари врате за преговарачки сто. Србија је све време, од почетка разговора везаних за Косово, заиста водила једну мирну и сталожену политику без обзира на све провокације", рекла је Михајловић.

Она је казала да "оно што се тренутно дешава од стране приштинских власти јесте све, само не позив на мир". "То није добро за регион, не само за Србију. Трговински ратови и свака врста сукоба не доносе бољи животни стандард ниједног грађана региона", рекла је Михајловић.

Очигледно је да иза трговинског рата стоје позиви за друге сукобе, рекла је Михајловић и додала да тако нешто не треба региону, ни целој ЕУ.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић каже да изјаву Хоџаја треба схватити веома озбиљно и истакао да она значи пакт против мира и регионалне стабилности.

Хоџај: У региону сам причао о пакту против Србије

"Ову претњу треба схватити веома озбиљно, ово је позив на стварање пакта против мира који има за циљ да разори регионалну стабилности и позив на стварање једног великоалбанског калифата од Охридског језера па до Боке Которске и даље", рекао је Ђурић за тв Пинк.

Он је оценио да би у нормалним околоностима овакве изјаве требало да коментарише министар здравља Златибор Лончар, али да имајући у виду озбиљност са којом Албанци у Приштини желе да наруше регионални мир, Србија се може сматрати жртвом настојања Приштине да "читав регион гурне у пламен сукоба".

Упитан да ли су најновији догађаји, укључујући повећање такси на КиМ, ослобађање Орића, изјава Хоџаја, случајност Ђурић каже да не мисли да у политици постоји та врста случајности.

"Потпуно сам сигуран у то, морамо да реагујемо разумно, сталожено и одмерено. Србија је данас жртва покушаја да се њен народ на КиМ згази и сви њени интереси, да се цео српски народ у региону обесправи и понизи и одведе у немогућ положај", подвукао је он.

Хоџај је раније изјавио да је у неколико наврата, за време боравка у Хрватској, Македонији и Црног Гори, разговарао с челницима тих држава о оснивању пакта који би се супротставио Србији и "њеној агресивној политици".

Он је за загребачки "Вечерњи лист" то оправдао тиме што Србија, према његовим речима, "наставља агресивну кампању против Косова" и жели да, поред Косова, дестабилизује целу регију, што Хоџај каже да је рекао и председници Хрватске Колинди Грабар-Китаровић и хрватском премијеру Андреју Пленковићу.

"ЕУ и САД морају да схвате у којем смеру иду Балкан и какав ће бити након десет година. Нарочито Босна и Херцеговина, Косово и Македонија. Ако ЕУ и Запад не схватају опасност српске политике у том делу Балкана и ништа не предузимају око убрзања процеса евроинтеграција тих земаља, нико не зна што ће се догодити с Косовом, Македонијом, а највише с Босном и Херцеговином", рекао је Хоџај.

Прочитајте ОВДЕ ко каже да Балкан од трагикомичне ЕУ не може да очекује ништа добро; Косово је унутрашње питање Србије.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Министар Небојша Стефановић уместо што реагује на изјаве Енвера Хоџаја о "пакту против Србије", боље да је реаговао на спиралу насиља и убистава по Београду, рекао је новинар Иван Мрђен. Он је оценио и да лидери који су сада на власти у региону, опстају само захваљујући сталним тензијама.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА