Најновије

ЛАВИРИНТИ СМРТИ: Како се светске армије боре против подземних герилаца (ВИДЕО)

Терористи широм света користе ручно копане подземне тунеле за своје операције, као и за складиштење оружја, а често и као своје базе.

Тунел (Фото: РИА Новости)

Пише: Миодраг Миликић

На десетине километара ручно ископаних тунела са складиштима муниције, болницама и штабовима се налази у ратним зонама широм света. Неки су толико дубоки да могу да издрже директне ударце снажних авионских бомби.

Напад на тунеле

Почетком децембра Израелци су најавили почетак операције Северни штит. Његов циљ је укидање широке мреже подземних прекограничних пролаза које су ископали чланови либанског покрета Хезболах. Израелска војска тврди да се прекогранични тунели користе за тајни трансфер милитаната и оружја. Тунели воде на територију јеврејске државе на удаљености од неколико десетина метара до неколико километара.

Према речима бившег израелског министра одбране Авигдора Либермана, нове технолошке могућности израелске војске омогућавају да се у наредним месецима стане на крај претњама из тунела, а те технологије неће попустити пред ракетним одбрамбеним системом '’Гвоздена купола'’.

Израел је 2014. године већ спровео војну кампању “Неуништива стена” у појасу Газе, чији је циљ, између осталог, био и уништење инфраструктуре покрета Хамас. Тада је уништено око три десетине тунела те групе, ископаних за прикривено кретање и операције у пограничним областима енклаве. Под изговором елиминације тунела, Израел је одлучио да покрене копнену операцију и нападне Појас Газе. За скоро два месеца бомбардовања, ракетних напада и оружаних сукоба, убијено је 2,1 хиљада Палестинаца и више од седамдесет Израелаца.

Подземни тунели сматрају се најопаснијим оружјем милитаната у појасу Газе. Али то није само начин да се ратује. Палестинци су успели да изграде добро утврђене пролазе с електричним осветљењем које повезује појас Газе с Египтом. Кроз њих су се кретали људи и разна роба, као што су храна, гориво, грађевински материјали. Под земљом су превозили животиње и аутомобиле. Чак је настао и посебан термин - "тунелска привреда".

Пећински ратови

Тактику "тунелских ратова" широко користе терористи против владиних снага у Сирији. Војска редовно открива и ликвидира катакомбе, које су милитанти користили као склониште од авиона, крећући се између подручја и насеља. Из тунела, наоружани нападачи отварају ватру на војне јединице и скривају се под земљом, не чекајући контранапад. Руски центар за помирење зараћених страна је у више наврата саопштио да се такви објекти опремити складишта и подземне радионице користе за производњу оружја и експлозива, медицинских комплекса, и имају ћелије за таоце. Неки подземни пролази се граде тако темељно да се у њима крећу аутомобили.

Главна ствар је пронаћи улаз, који је обично замаскиран унутар неке зграде. Према речима сиријске војске, подземни рат је веома ефикасан и милитанти не престају да копају, упркос периодичним блокадама и колапсима. Већина подземних пролаза ископана је ручно, али су у изградњи неких од њих коришћене импровизоване машине за земљане радове. Цели подземни градови били су практично у сваком великом насељу Сирије. Тако је дужина лавиринта у једном од предграђа Дамаска достигла 50 километара.

Бунар без воде

Подземни герилци морали су се суочити са совјетским трупама у Афганистану. Муџахедини су често користили тзв. карезе - својеврсне вишеслојне бушотине, кроз које је подземна вода текла у насеља и на пољопривредно земљиште. Совјетски војници су брзо научили да идентификују таква склоништа и нису штедели експлозиве да би уништили непријатеље посејане под земљом. Пре бацања граната на бунар, према правилима, требало је да се стане и покушати да се милитанти убеде да се предају.

Војска је такође развила неколико паметних начина да их поткопа. Например, једну мину су спуштали на дно прокопа, а друга је висила на излазу. Са њиховим истовременим минирањем, ударни талас је био закључан унутар тунела и ефективно погодио живу силу у бочним удубљењима и склоништима ископаним у зидовима.

Највеће подземно утврђење авганистанских милитаната је пећински комплекс Тора Бора на истоку земље. Муџахедини су изградили ову моћну претоварну базу у планинама на висини од четири километра. Тора Бора је систем тунела који се протеже до дубине од 400 метара. У њој су била складишта оружја и муниције, бункери и просторије за становање. Совјетске трупе су неколико пута заузимале комплекс, али након рата терористи су се у њега поново населили.

Овде, посебно од 2001. године, налази се упориште лидера Ал-Каиде Осаме бин Ладена. Авганистанске снаге безбедности потпуно су ослободиле ову област од милитаната тек у лето 2017. године и сада планирају да изграде велику војну базу овде. Важно је напоменути да су у априлу 2017., непосредно пре напада, амерички авиони покренули ваздушне нападе против милитаната у области Тора Бора, користећи по први пут у борбеним условима своју најмоћнију ненуклеарну бомбу, GBU-43, масе 9,5 тона.

Краљеви подземља

Ако се осврнемо на историју герилских ратова двадесетог века, Вијетнамци би требало да буду признати као најискуснији у подземним борбама. Током рата са француским колонијалним трупама, они су научили како да граде огромне инжењерске структуре под земљом. Копали су, углавном ручно, мотикама, лопатама и плетеним корпама. Тунели су ископани тамо где је у земљишту превладавала латеритна глина. Током кишне сезоне, она је постајала мекана и пластична, тако да је било могуће уклањати читаве слојеве у земљи. У сушној сезони глина је била тврда као бетон.

Након уласка америчких трупа, систем тунела је побољшан и проширен на огромне пропорције - подземне катакомбе биле су готово главна главобоља за америчку војну команду. Стотине пешадинаца погинуло је од руку "духова" који су, неколико пута испаливши пушком, буквално пропали у земљу.

Вијетнамци су у тунелима држали не само оружје и складишта муниције, већ и болнице, складишта хране, итд. Под земљом су се одмарали, припремајући саботаже против Американаца. Постоји познати случај када су Вијетконговци прилагодили заробљени амерички тенк за подземље и упутили га у земљу на дубину од 20 метара. Систем вентилације омогућио је Вијетнамцима да се осећају релативно удобно и да више месеци не излазе на површину.

Американци су 1966. били толико уморни од напада подземних герилаца, да су формирали посебне јединице за борбу против њих. Ови војници су се звали "тунелски пацови". Њихов главни задатак је био да минирају и поткопају откривене лавиринте изнутра. Минимум наоружања '’пацова'’ били су: Колт, батеријска лампа, радио станица, а понекад и гас маска. Носити озбиљније оружје било је немогуће због изузетно ограниченог простора. Ова специјализација се сматрала тако опасном да су само добровољци регрутовани у  ту јединицу. Улази у тунеле изграђени су тако да су само герилци, који се истичу својом витком грађом, могли лако продрети кроз њих. Просечан Јенки је имао проблема са овим. Због тога су изданци "тунелских пацова" формирани од витких војника. Други критеријум је толеранција на стрес и недостатак клаустрофобије.

"Тунелски пацови" су се борили са различитим успехом. Вијетнамци су били спремни да се сретну с њима, и често су борци ових одреда упадали у најсофистицираније замке - гушили су се када су гурнули главе у уске рупе, бацали су им гранате на главе, тровали их змијама и шкорпионима, топили их у воду. Генерално, посао није лак. У просеку, од стотину педесет Американаца који су сишли у тунеле, педесет је остало тамо заувек.

Специјалне јединице нису успеле да униште подземну инфраструктуру герилаца. Американци су морали да примене добро доказану методу ваздушних напада - бомбардовањe тепихом бомби. 

Како је Трамп ставио мете на чело својим војницима, погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА