Најновије

ВРЕМЕ ИСТИЧЕ: Ако ништа не предузмемо колапс наше цивилизације налази се иза ћошка!

Тренутно смо суочени са људски узрокованом катастрофом на глобалној скали, нашој највећој претњи након више хиљада година – климатским променама, упозорио је угледни енглески водитељ и природњак сер Дејвид Атенборо током самита Уједињених нација за климатске промене у Пољској.

Суша (Фото: Pixabay. com)

Атенборо, познат по популарној BBC серији “Планета Земља”, изабран је на самиту за представника људи који су највише погођени климатским променама. Он је упозорио да постојање света зависи од брзе акције да се спрече климатске промене.

- Ако ништа не предузмемо, колапс наше цивилизације и изумирање већине природе је на хоризонту – рекао је Атенборо, пренео је “Бизнис инсајдер”.

Он је замолио светске владе да предузму смислене акције како би спречиле уништење наше планете.

-Људи света су говорили. Време истиче. Они желе да ви, доносиоци одлука, делујете сада. Вође света, ви морате водити. Наставак цивилизације и природе од које зависимо у вашим је рукама – навео је овај стручњак.

Светска заједница се нада да ће овим самитом подстаћи владе на глобалну акцију, након климатског споразума 2015. у Паризу. Владе широм света постављају за своје циљеве борбу против климатских промена.

Током викенда, 19 чланица групе Г20 потврдило је своју посвећеност Париском споразуму, осим Сједињених Држава које су се повукле прошле године. САД су се претходно обавезала да до 2025. смање емисију штетних гасова за 26-28 одсто испод нивоа из 2005, те обезбеде финансијску помоћ сиромашним земљама до 2020.

Амерички председник Доналд Трамп је прошле недеље рекао да не верује у извештаје сопствене администрације о економским последицама климатских промена, у којима се штета процењује на стотине милијарди долара.

Али, научници истичу да је људски утицај на климатске промене већ лако видљив широм света. Светска метеоролошка организација је истакла да су 20 најтоплијих година икад забележених биле последње 22 године. Четири најтоплије су биле последње четири.

УН су упозориле да су потребне драстичне мере да се глобално отопљавање ограничи на максималних 1,5 степени Целзијусових, или ћемо бити суочени са катастрофалним поплавама, сушама и врелим таласима.

У јулу је у Грчкој проглашено ванредно стање, услед великих пожара који су избрисали читаве градове, а Калифорнију је овог месеца опустошио најсмртоноснији пожар у историји ове америчке државе. Истраживачи су открили да климатске промене доприносе уништењу неких од најосетљивијих природних станишта у свету и генеришу природне катастрофе, попут урагана, повећавањем падавина.

Прочитајте ОВДЕ све о разарајућим ефектима климатских промена.

Извор: Business Insider/Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Глобално загревање је стварност хтели ви то да признате или не! Флорида већ ради цевовод и пумпе за испумпавање воде. Многи људи морали су се повући ка копну због пораста водостаја. Земље екватора за 20-так година неће имати услове за живот.Милиони и милиони возила повећавају се сваке године а самим тим и издувни гасови који масте атмосферу и полако али сигурно доводе до ефекта стаклене баште.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА