Најновије

НИСУ ДОВОЉНО "ПЕЧЕНИ": Асад галантно одбио понуду Курда за улазак у Африн! (МАПА)

Власти у Дамаску, након дугих преговора, постигле су договор са представницима ЈПГ-а о уласку Сиријске арапске армије (САА) у регион око града Африна на крајњем северозападу земље, пренела је либанска телевизија Ал Мајадин.

Асад придобио Курде? (Илустрација: Правда)

САА ће ускоро испунити обећање које је пре два дана на конференцији за новинаре дао високи сиријски функционер Фејсал Мекдад, да ће сиријске снаге бранити и одбранити Африн, тврди неименован извора Ал Мајадина. У прилог овим тврдњама иде и изјавакоју је 12. фебруара дао генерал ЈПГ-а Сипан Хемо, да постоји "снажна координација између бораца ЈПГ-а и САА", и да курдске снаге поздрављају свако појачање које стиже од Сиријске армије. Да подсетимо, либанска телевизија изнела је сличне тврдње 24. јануара, али се испоставило да је "договор" био лако постигнут са представницима цивилних власти у Африну, док је врх курдске милитантне организације ЈПГ тада одлучно одбацио могућност договора са Дамаском. ЈПГ је тада затражио да сиријске снаге буду распоређене само на линијама фронта са снагама "Маслинове гранчице".
Непуних месец дана касније, све говори да су се ствари ипак промениле у корист легитимних сиријских власти, пред све снажнијим нападима и освајањем важних стратешких позиција од стране Турске армије и њој лојалних џихадистичких организација. О томе сведочи и мапа на којој су ружичастом бојом обележена подручја која су Турци освојили у претходна 24 сата:

Интересантно је да су се курдске ЈПГ снаге истовремено повукле са положаја на истоку покрајине Деир Ез Зор, где је сукоб САА и све извеснији, о чему више можете та сазнате ОВДЕ.

Нису довољно "печени" 

Вест је овај пут "демантовала" Сиријска арапска армија која је објавила да је одбила понуду курдских Јединица народне одбране (ЈПГ) да уђе у Африн. Понуда је, према изворима сиријских медија из преговарачког тима, одбијена зато што су Курди одбили да положе оружје пред САА, јер Сиријска армија сада захтева од ЈПГ-а да преда сво своје наоружање легитимним сиријским снагама, уколико желе да оне одбране курдски регион од турске агресије. Дамаск ће, ипак, како се наводи, наставити да дозвољава снабдевање курдких јединица преко Алепа. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Кад Турци извлаче тела погинулих транспортним хеликотером:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА