Најновије

ТРАМП ДАЈЕ 24 МИЛИЈАРДЕ ЗА БОМБЕ Б61, НАЈОПАСНИЈЕГ ОРУЖЈА НА СВЕТУ: Пентагону иде новца више него што је икад добио

Амерички председник Доналд Трамп намерава да увећа и модернизује нуклеарни арсенал своје земље, упркос тежњама остатка међународне заједнице ка денуклеаризацији. Он је издвојио 24 милијарде долара за унапређење нуклеарне тријаде - за копнени, ваздушни и поморски стратешки арсенал. Спекулише се да ће највећи део тог новца ићи на модернизацију бомбе Б61, која се сматра најопаснијим оружјем икад направљеним.

Трамп (Фото: Синхуа)

Јачи него икад

Трамп је у понедељак увече потписао нови предлог закона о буџету, који за фискалну 2019. износи 4,338 билиона (4.338 милијарди) долара.
Од тога, чак 716 милијарди добиће Пентагон, на шта је шеф Беле куће посебно поносан.
- Наша војска ће бити јача него икад пре. Волимо нашу војску и она нам је потребна, због чега сам јој дао све, и више од тога. То се догодило први пут после много година - навео је Трамп на Твитеру.
Да је војска САД заиста добила све, потврдио је и шеф Пентагона Џејмс Матис, звани Бесни пас.
- Добили смо све шта смо хтели - истакао је Матис.
Стручњаци спекулишу да ће већина пара одвојених за нуклеарни арсенал отићи на модернизацију Б61, чије је унапређење почело пре више од две године.
- Пентагон сада, након што је добио све шта му је требало, може да заврши унапређење Б61 и од ње направи супернуклеарну бомбу, као што је планирано. То је 12. модернизација чувене бомбе, због чега ће носити ознаку Б61-12. Она је већ једном тестирана, али су пробе стале због недостатка пара - наводе аналитичари.
У питању је бомба која је развијена током Хладног рата 1963, а у употребу је ушла 1968, тако да је у служби 50 година. Названа је најопаснијим оружјем због тога што њена разорна моћ може да се подешава. Тачније, јачина експлозије може да се подеси да буде између 300 и чак 50.000 тона ТНТ, због чега се бомба убраја и у тактичко и у стратешко наоружање.
Америчка војска већ увелико ради на побољшању њених перформанси. Намера је да бомба Б61 постане прва навођена нуклеарна бомба у арсеналу САД. Она ће добити сопствени систем за навођење, тако да ће бити прецизнија него икад. Некада је погађала мету са одступањем од 116 метара, а сада би то требало да буде смањено на 30 метара. Такође, бомба би требало да има снагу да пробије и подземна склоништа и бункере.

Тест у Северној Кореји

Безбедносни стручњаци страхују да ће Американци модернизацијом нуклеарне тријаде нарушити стратешку равнотежу у свету, као и да би унапређену Б61 могли да испробају на Северној Кореји.
- То су већ једном урадили, бацивши нуклеарке на Јапан 1945. Ако Трамп одлучи да једном за свагда реши проблем Северне Кореје, неће пропустити прилику да испроба своју супернуклеарну бомбу на "живој" мети. Американци се нису обазирали на последице кад су бацили нуклеарке на Хирошиму и Нагасаки, тако да вероватно ни сада не би о томе размишљали - упозоравају стручњаци.

За борбу против руског утицаја 661,1 милион долара

Трамп намерава да потроши 661,1 милион долара за владину радиодифузну агенцију (ББГ) како би се борио против руске пропаганде.
- Како би се супротставили руским дезинформацијама, ББГ ће наставити да гради мрежу на руском која ће емитовати материјал 24 сата седам дана у недељи. Такође, ББГ ће лансирати иновативне кампање како би се приближила генерацији која је одрасла на друштвеним мрежама, укључујући дневно емитовање вести направљених за млађу популацију на дигиталним медијима. Додатно, биће издвојена средства за Европу и Евроазију како би се изборили са малигним руским утицајем - наводи се у предлогу закона о буџету.

Шта је још Трамп урачунао у буџет

1.500 милијарди за инфраструктуру
1,6 милијарди за изградњу зида на граници са Мексиком
12 милијарди долара за војне операције у иностранству
6,3 милијарде за војску САД у Европи, укључујући 250 милиона за војну помоћ Украјини
19 милиона за промоцију демократије на Куби и у Венецуели
19,6 милијарди долара за НАСА
2 милијарде за међународне организације, укључујући УН.

Бомба Б61-12

направљена: 1963.
у употреби: од 1968.
верзија: 12. унапређење Б61
тежина: 320 кг
дужина: 3,56 м
пречник: 33 цм
јачина експлозије: од 300 тона ТНТ до 50.000 тона ТНТ
прецизност: 30 м одступања од мете
цена унапређења и производње: 1.000 милијарди долара. 
Сиријска арапска армија пронашла јје огромни магацин наоружања на територији која је недавно ослобођена од терориста Исламске државе. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА