Најновије

ПЛЕНКОВИЋ У ПРОЦЕПУ: Следи готово сигуран пад још једне хрватске Владе!

Удружена хрватска опозиција, предвођена двема највећим партијама, СДП и Мост, спремна је да већ наредне седмице започне договарање заједничке тактике за рушење владе премијера Андреја Пленковића због Агрокора, крхке владајуће већине и због тога јер, како сматрају влада не ради свој посао.

Андреј Пленковић (Фото: ЈуТјуб)

То су потврдили данас сабоски заступник Моста и члан Председништва СДП, Никола Грмоја и Иво Јелушић, који су гостујући у ТВ студију Вечерњег листа говорили о смени министарке привреде Мартине Далић, о томе да влада још није предложила новог ванредног повереника у Агрокору и оставци Анте Рамљака. - Сви су склони мишљењу да опозиција треба нешто да уради и да реагује. Исто тако да особа која је највише одговорна за ситуацију око Агрокора, Мартина Далић, мора да одговара. Морамо видети јесу ли владајући спремни уложити свој политички капитал у њу, рекао је Громоја.
Упитан хоће ли СДП бити јединствен ако се буде ишло на опозив Мартине Далић, Јелушић каже да та странка и Мост немају никакав пакт, али и да опозиција може заједнички да иступи око неких ствари.
- Тај пакт звучи као да радимо нешто што није дозвољено, а није тако. Свакако ћемо разговарати с Мостом око опозива Мартине Далић. Али, скупљање 30-ак потписа за опозив биће техничко питање, а не оно што је битно. Важна је порука коју желимо да пошаљемо, а то је да владајући добро не раде свој посао, рекао је Јелушић. На опаску да је Пленковић већ рекао да је опозиција имала пет неуспешних иницијатива о опозиву владе, Јелушић каже да премијер уместо оозицијом треба да се бави својом крхком владајућом већином. - Ову власт технички одржава тек неколико пребега, а премијер је показао да се не понаша као премијер, навео је Јелушић. Сматра да из редова ХДЗ-а тешко да може доћи добар кандидат за премијера. - Кад би нам грађани дали поверење ми би у овом тренутку за петнаест посто били боља влада. Они су преко Агрокора желели нешто да ушићаре за себе и своје партнере, тврди члан Педседништва СДП-а. Грмоја је рекао да је Мост, на пример, предлагао три повереника за Агрокор на шта владајући нису пристали, а сада су променили мишљење и говоре о двојици која би могли стићи на ту позицију. На питање да ли постоји адекватна замена за Мартину Далић, Јелушић каже да је најгоре када на чело владе дођу људи који су способни, али не гледају општи интерес већ интересе својих пријатеља. "А мислим да се сад догађа управо то", рекао је Јелушић. Јутарњи лист је, наиме, раније данас објавио да удружена опозиција спрема нови удар на Пленковићеву владу и најављују саборске иницијативе које би требало да тестирају владајућу већину у Сабору и, верују, истовремено да подстакну раскол у владајућем ХДЗ. Грмоја и Јелушић су сада то потврдили и готово је извесно да ће две највеће опозиционе странке у Сабору, СДП и Мост, инсистирати на предлогу за опозив потпредседнице владе и министарке Далић, након што је у њену одбрану у среду стао премијер Пленковић, јер сматрају да на тај начин владајућу већину изводе на чистац. У СДП и Мосту, пише лист, мисле да би тактички мудрије било ићи на рушење Далићеве, а не владе у целини, јер у том случају постоји шанса да им се у захтеву придруже и неки заступници владајуће већине, што је тешко замисливо ако би се ишло на исказивање неповерења влади. Тиме, кажу, желе и да виде да ли ће реаговати они чланови ХДЗ-а који сматрају да је Пленковић у пакету с Рамљаковом оставком требало да смени и Далић, јер се могло претпоставити да ће се опозициони напади на њу наставити, што, сматрају, штети влади и странци. Иницијативу за удруженим опозиционим захтевом за смену Далићеве наредне седмице ће покренути Мост, пише Јутарњи и додаје да ће то учинити након што са осталим опозиционим партијама договоре заједничку тактику. Председник Србије Александар Вучић наставио је данас, овај пут у Бугарској, низ ниподаштавања злочина над српским народом. Више о томе прочитајте ОВДЕ. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Пленковић о Србима и феминизму:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА