Најновије

БОШКО ОБРАДОВИЋ ЗА ОСЛОБОЂЕЊЕ: Шешеља највише погађа то што је постао маргинална политичка личност!

Лидер Двери Бошко Обрадовић у опширном интервјуу за портал Ослобођење објаснио је зашто нема велике изборне еуфорије у народу пред ове београдске изборе, зашто се напредњаци баве више опозицијом него собом, који су то "опозиционари" одговорни што је овај режим још на власти, а дотакао се и коалиције са ДЈБ-ом, објаснио је зашто је изостала подршка Милана Стаматовића пред београдске изборе, изнео део плана за Београд, открио је који је први корак које ће Двери направити ако дођу на власт у Београду након 4. марта и на крају - одговорио је и на питања у вези дебате коју је на Студију Б имао са Војиславом Шешељем...

Бошко Обрадовић (Фото: Двери)

Свако време носи своје бреме, међутим, судећи по многим чињеницама, бреме данашњице је посебно оптерећујуће за Србију и наметнула нам га је тренутна владајућа гарнитура. Зашто у таквим околностима нема оне еуфорије уочи наступајућих београдских избора, као што је то био случај у последње три деценије када је долазило до промене режима? Зато што су се људи толико пута до сада разочарали. Већина грађана Београда жели промену, али се на неки начин плаше да поверују да је то могуће. Зато расте подршка нашој коалицији. Људи све више увиђају да смо другачији, да смо искрени и да нисмо део овог корумпираног система. Стиче се утисак да се актуелни режим више бави опозицијом него ли собом, па су чак објавили предизборни спот где је суштина искључиво блаћење опозиције. Како гледате на ту тактику напредњака пошто им је једна, такође до тада невиђена и изненађујућа, уеспела на последњим председничким изборима (спотови у авиону, пабу, библиотеци и са недопеченим хлебом)? Нису они успели захваљујући спотовима, већ захваљујући игри претњи и давања привилегија. Управо то што се баве опозицијом и улажу силне паре у овакве спотове говори довољно о томе да им се у Београду позиција опасно љуља.  Увек када је на власти лош режим део одговорности мора да сноси опозиција. По Вашем мишљењу, ко је најодговорнији „опозиционар“ што је овај режим још увек на власти? Одговорни су сви они „опозиционари“ који су са њима у разним коалицијама и комбинацијама. Рецимо, од Војислава Шешеља су сви очекивали да ће по доласку из Хага да раскринка Александра Вучића а он не само да то није урадио, већ је ушао са СНС у бројне локалне коалиције и чак је јавно, у емисији на Студиу Б, признао да неће да руши Вучића. Многи су Вас критиковали због коалиције са покретом ДЈБ. У медијима су се појавиле информације да ће због те коалиције неки истакнути чланови Политичког савета Двери напустити покрет. Да ли је то истина и колики проценат чланства није био за сарадњу са ДЈБ-ом?
Чланови Политичког савета Двери су нестраначке личности од великог ауторитета које увек консултујемо приликом доношења важних одлука, али одлуке на крају доноси Председништво Двери и за то сносни одговорност и ако су добре и ако су лоше. Ову одлуку смо донели у консултацији са целокупним чланством и структуром и ту нема никаквих проблема јер је свима јасно да је ДЈБ, поред нас, једина опозициона партија са којом смо се могли сложити око потребе да се мења целокупан систем и уведе одговорност.
„Здрава Србија“ Милана Стаматовића са којом сте имали изузетну сарадњу позвала је на бојкот избора. Зашто је изостала њихова подршка коалицији ДЈБ-Двери?
Они су одлучили да бојкотују због лоших услова за одржавање избора и то је легитимно. Ми смо сматрали да и поред тих лоших услова треба да изађемо и станемо на црту овој лошој власти. 
Да ли очекујете фер и поштену борбу у трци за Београд и ако је одговор негативан - зашто у њој учествујете?
Одговор сте донекле добили у претходном питању. Поред затворености медија и несређених бирачких спискова имамо и проблем са бахатим понашањем власти која на све начине прети и уцењује бираче, долази им на кућне адресе и прави спискове, њихови активисти нападају опозиционе активисте на терену и прете људима који су нам изнајмили простор за предизборне активности. Без обзира на то наши бирачи су од нас очекивали да изађемо на изборе и супроставимо се овој власти јер не желимо да будемо крпе које се повлаче када их нападају и газе.
Ако након ових избора будете били „језичак на ваги“ између напредњака и коалиције око Драгана Ђиласа, хоћете ли некога подржати?
Са СНС-ом не долази у обзир никаква сарадња и ми смо то јасно потписали у нашем коалиционом споразуму са ДЈБ. Што се тиче коалиције око Ђиласа ми стално постављамо питање шта су они радили док су били на власти, шта су радили претходне 4 године и како је могуће да се тек пред изборе јављају као опозиција. Ако се покаже да имају нове људе и да пристају на наше принципе потпуне промене корумпираног система можемо да разговарамо.
За Вас и господина Радуловића тврдите да никада нисте били на власти и то је једна од ваших препорука бирачима да гласају за ДЈБ-Двери. Како онда тумачите време које је Саша Радуловић са још неким сарадницима из садашњег врха ДЈБ-а провео у Влади Ивице Дачића и Александра Вучића?
Као што знате ја сам тада био скептичан према том његовом учешћу у Влади, али се показало да је Радуловић покушао да уведе промене и када то није успео због Вучићевих шема он је дао оставку и није хтео да учествује у раду лоше Владе. Мислим да је то један од показатеља тога да му нису битни лични интереси, јер да јесу остао би на министарском месту и приграбио би личну корист.
Који је став покрета Двери по питању Бус-плуса и комуналне полиције?
Наш програм предвиђа раскидање уговора о Бус плусу, јер кроз тај уговор новац грађана иде у приватне џепове, регулисање градског превоза и одрживо смањење цене карата. 
Када је у питању комунална полиција, грађанима се чини да они раде изван својих овлашћења и да више личе на „батинаше“ у служби власти. Зато је потребно ову полицију ставити у регуларне оквире и тачно утврдити шта је њихова улога.
Како београдска породица од просечне српске плате да плати инфо-стан од 10.000 динара (цена инфо-стана за просечан стан у ширем центру Београда) и да ли бисте ту нешто променили када бисте дошли на власт?
Породице у Београду и у целој Србији живе јако тешко и зато је породична политика наша централна тема од оснивања. Наш програм за Београд предвиђа смањење пореза на имовину за породице са децом и реорганизацију начина наплаћивања инфо-стана.
Ако будете део нове београдске власти, да ли ће у престоници Србије бити геј парада као претходних година?
О геј паради, иначе, не одлучује градска власт. У сваком случају наш став по том питању је јасан и непромењен. Београду требају породичне шетње, промоција брака и наталитета. 
Шта ћете урадити за београдске самохране мајке о чијим проблемима сте често говорили?
Ово је посебна социјална група у оквиру које су посебно угрожене незапослене самохране мајке. Мере попут бесплатног места у вртићу за дете и бесплатног паркинга, али и дугорочно решавање њихових проблема кроз програме за запошљавање и самозапошљавање су нешто на чему ћемо да радимо.
Шта ћете конкретно учитини за подстицај наталитета у Београду ако уђете у власт након ових избора?
Двери су пре пар месеци покренуле кампању „Србија-пријатељ породице“ и „Београд-пријатељ породице“ у оквиру које смо представили републичку и локалне декларације као и конкретне мере подршке породици и наталитету. Ове мере између осталог предвиђају смањење пореза на зараде у односу на број деце који породица има, олакшице приликом узимања кредита за стан за младе брачне парове и финансијску подршку државе за школовање деце. 
Да ли ћете и ви заборавити на ратне војне ветеране ако дођете на власт у Београду?
Наравно да не. Ми већ одавно имамо контакт са удружењима ратних ветерана, често сам постављао посланичка питања о неким њиховим проблемима и чак радимо на једном закону који би решио бројне проблеме и статус ратних ветерана. Када је у питању градска политика ту постоји простор да им се кроз одређене мере олакша свакодневни живот у Београду.
Који ће бити први потез покрета Двери ако буду део будуће београдске власти?
Први потез ће бити подвлачење црте, анализа свих тајних уговора и намештених тендера и позивање на одговорност. Тек онда крећемо са конкретним решењима, али и са оним што је кључно, а то је враћање Београда Београђанима, јер ниједна битна одлука у граду не треба да буде донета без претходне, непосредне консултације са грађанима кроз расписивање и одржавање локалних референдума. У томе се огледа и новост коју ће Двери да донесу након ових избора, а то је враћање непосредне демократије, враћање надлежности градским општинама и децентрализација.
Шешељ Вас је оптужио за проневеру страначких средстава и изнео је низ података када сте, коме и колико уплатили новца са рачуна Двери. Остао је утисак да сте одговоре на та питања избегли у емисији. Да ли нам сада можете рећи о чему се заправо ради?
Сво пословање Двери је преко рачуна, од државног а не тајкунског новца, и до сада није било никаквих спорних ствари. Нама није 7.000 људи уплатило по 40.000 динара за изборну кампању, као Александру Вучићу на председничким изборима, што је директно прање 2 милиона евра пара опљачканих од овога народа. Нисам одговарао јер не дозвољавам да ме испитује сарадник ДБ, агент ЦИА и лажни војвода који се обогатио од бављења политиком непрестано продајући своје услуге свакој власти као лажна опозиција. Да постоје неки проблеми са нашим финансијама зар мислите да Агенција за борбу против корупције и Вучићеви судови и тужилаштво не би већ реаговали?
Познато је јавности да делегација Двери редовно обилази манастир Хиландар. Како сте тамо дочекани пошто сте, по тврдњама Милоша Стојковића, а које је Шешељ изнео у дебати са Вама, проневерили и наменски новац који вам је дало братство ове светиње и ставили га у свој џеп?
Извор Шешељевих информација је Вулинов кум Милош Стојковић, заменик председника шиптарске општине Клокот на КиМ. То све говори одакле долазе напади на Двери, у којима је Шешељ само искоришћен по ко зна који пут за прљаве политичке послове. 
Да је тако, наши представници који сваке године по неколико пута обилазе Хиландар не би били тако срдачно дочекани у овом манастиру, а ја бих ваљда од тих пара живео бахато што очигледно није тако. Ја не желим да увлачим једну такву светињу у наше дневно политичке расправе, али само ћу напоменути да смо ми једини покрет који је имао отворену подршку оца Кирила, блаженопочившег духовника манастира Хиландар и да је његово писмо прочитано на нашем скупу пред изборе 2012. године. 
Са друге стране можемо поставити питање од куд лажном војводи толики новац, у тренутку кад је његова странка најслабија у својој историји, и шта је урадио са новцем који је добијао из дијаспоре и стављао у свој џеп. Ми таквог кеш-патриоту никад нисмо имали.
Да ли је истина да сте се заклињали пред иконом Пресвете Богородице Тројеручице у Хиландару да нећете формирати странку?
То је Шешељ можда чуо у Фарми испод дрвета мудрости.
Шта ће више погодити Шешеља: 9 љотићевских или једна књига Александра Стефановића?
Шешеља највише погађа то што је постао маргинална политичка личност. Да није толико сујетан остао би ван политике по доласку из Хага и био би упамћен у једном другом светлу. Овако ће бити упамћен по Фарми и Паровима и по томе што је постао потрчко свог некадашњег потрчка и то у тренутцима када је свима јасно да је на делу коначна издаја Косова.
Видели смо у медијима да се Шешељ поново ставио у улогу професора и да Вас је оценио као свог противника у дебати. Ред је да и ви оцените њега...
Нема потребе да га ја оцењујем, оценила га је јавност, а општи утисак је да је Војислав Шешељ коначно раскринкан и поражен и да треба да оде у политичку пензију, посвети се унуцима и писању књига. Извор: Ослобођење

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА