Најновије

ВЕЋЕ КАЗНЕ ЗА ПОЈАС, ПРЕКОРАЧЕЊЕ БРЗИНЕ, БАХАТУ ВОЖЊУ... Ево које ће вас новине у Закону о безбедности саобраћаја највише погодити!

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да је изменама и допунама Закона о безбедности саобраћаја на путевима предвиђена „смањена толеранција на количину алкохола у крви возача са 0,3 на 0,2 промила, повећане су санкције за прекорачење брзине у већој мери и дуплирана је казна за невезивање појаса“.

Црном аудију је, ипак, све дозвољено (Фото: ЈуТјуб)

Он је, образлажући закон у Скупштини Србије, рекао да су прописане строже казне за насилничку вожњу. Стефановић је рекао да је „за претицање колона преко пуне линије, два или више пролазака на светлосни саобраћајни знак, на коме је забрањен пролаз, за мање од десет минута, прекорачење брзине за више од 90 километара на сат у насељу или за више од 100 километара на сат ван насеља, као и за вожњу са више од два промила алкохола у крви, предвиђен обавезан затвор од 30 до 60 дана и казна рада у јавном интересу од 240 до 360 сати, 14 до 16 казнених поена и девет месеци забране управљања мотоним возилом“. Због невезивања појаса уместо досадашњих 5.000 динара казна ће бити 10.000 динара. Он је истакао да је појачана одговорност возача који превозе децу један од приоритета у саобраћају на путевима и додао да се малишани могу превозити само у одговарајућем безбедносном седишту. Стефановић је рекао да су пооштрени услови под којим млади возачи могу да дођу до возачке дозволе, али и услови када је реч о возилу којим могу да управљају. Он је рекао да млади возачи могу да управљају само возилима чији је мотор снаге до 80 киловата. За ове возаче је предвиђена нулта толеранција на алкохол, рекао је Стефановић и додао да им је забрањено телефонирање током вожње, као и вожња између 23 и шест часова. Могу да превозе максимално три лица укључујући и лице под чијим надзором возе, рекао је Стефановић. Он је рекао да се уводе нове мере контроле особа које се баве обуком возача кроз јединствени информациони систем кроз који ће се сливати сви подаци везани за оспособљавањем кандидата у комбинацији са аудио и видео записом полагања испита. Предвиђено је обавезно успостављање видео надзора приликом обављања техничког прегледа возила који ће посебним програмом бити повезан с Министарством унутрашњих послова. Према његовим речима, прописују се услови које морају да испуне контролори техничког прегледа, који се, између осталог, односе на њихово обучавање. Он је рекао да су за поједине прекрашење снижене казне, као што је вожња зауставном траком. Стефановић је рекао да се „прекршајем више не сматрају претицање бицикала, радне машине, трактора, запрежног возила преко пуне линије, под условима прописаним законом“. Пре образлагања закона, Стефановић је обишао изложбу, у холу Скупштине Србије, која је посвећена трагичним последицама саобраћајних незгода у Србији. Српски студент упитао је Александра Дугина да ли је могуће победити Американце. Невероватан одговор руског геополитичара можете да погледате ОВДЕ. Извор: Фонет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Да ли ће и бахатост возача политичких фигура, као ова забележена на снимку, бити "строжије кажњавана"? 
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА