Најновије

ГОРИВО ЈОШ СКУПЉЕ! За два месеца возаче чека папрена цена!

Због повећања цена сирове нафте на светском тржишту, гориво би могло поскупети до почетка јуна чак 15 динара.

Илустрација (Фото: Pixabay.com)

Ово, наравно, под условом да не буде драстичног и изненадног поскупљења нафте и њених деривата у свету, јер би у том случају сценарио могао бити и гори.
Цене горива на домаћим пумпама у последњих недељу дана су порасле, стога је литар безоловног бензина тренутно око 147 динара, док за литар евродизела треба да издвојите око 156 динара. Садашњи пораст цена дугујемо повећању акциза на деривате нафте.
Наиме, акцизе на бензин више су за 1,6 динара по литру, а на дизел 1,64 динара. Тако је сада акциза на бензин 55 динара уместо досадашњих 53,34 динара, док је акциза на дизел гориво повећана с 54,86 на 56,5 динара по литру.
Милан Ракић из Удружења приватних нафташа Србије објаснио је због чега је гориво у нашој земљи поскупело, као и да ће цена нафтних деривата и даље да расте.
- Усклађивање акциза и пораст цена сирове нафте на светском тржишту утицали су на пораст цена нафтних деривата и пораст цене нафте. Цена горива ће и даље да расте, до краја јуна може достићи и износ од 15 динара, али све полако и постепено. Наравно, под условом да не дође до драстичног повећања цене сирове нафте. Ако кажем да оквирно коначна цена горива може да порасте 14 одсто, најпре мора да скочи велепродајна цена, која је већ у порасту, а сад ће још накнадно да се појачавају и изједначавају акцизе - каже он.
Тренутно је цена барела нафте типа „брент“ око 71 долар и то није драстично. Стручњаци тврде да се за сада не може предвидети како ће се заиста кретати цена сирове нафте. Почетком прошле недеље цена нафте порасла је за неколико долара, односно барел се с око 67 долара на почетку недеље, зауставио на цени од 71 долар.
Прочитајте ОВДЕ шта ће још поскупети да би сустигли "европски стандард".
Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Све масовнији преласци у БиХ због горива.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА