Најновије

ПРЕЛОМИО: Лукашенко унапређује устав,"иначе ће бити као у Јерменији"

Белоруски председник Александар Лукашенко изјавио је да би устав те земље могао да буде "унапређен" како би се он одрекао неких од надлежности.

Александар Лукашенко (Фото: Сајт председника)

Он је навео да се то неће десити у скорој будућности.
Ројтерс наводи да Лукашенко влада Белорусијом "ауторитативним стилом од 1994, а у међувремену је мењао устав како би проширио контролу и потиснуо опозиционе снаге у парламенту".
Наводи се да је Лукашенко у годишњем обраћању посланицима белоруског парламента поменуо случај смењивања премијера Јерменије и навео да разматра децентрализацију сопствених овлашћења. 
"Устав ће бити унапређен. Живот се мења и ми се мењамо. Да, ја без проблема могу да предам поједина овлашћења другим гранама власти", поручио је Лукашенко. 
Он је рекао да је од Уставног суда Белорусије затражио да припреме препоруке за промену устава, али да су ти планови за сада у домену теорије. 
"Лично, још увек нисам размишљао о референдуму (о промени устава)", казао је Лукашенко. 
Он је поред јучерашње оставке премијера Јерменије и политичких превирања у тој земљи, поменуо и устанак у Украјини, познат као "Мајдан", са краја 2013. и почетка 2014, наводећи да ће било какве уставне промене бити изведене у складу са законом како би се спречило негодовање јавности и нестабилност у држави. 
"Ако неко мисли да ћемо ми с уставом створити услове за наше Мајдане - то се неће догодити. Ја сам дао обећање и никада га нећу погазити, иначе ће бити као у Јерменији", навео је Лукашенко. 
Антивладини демонстранти јуче су на улицама јерменске престонице Јеревана славили оставку премијера и бившег председника Сержа Саргсјана, коју је његов портпарол оценио приказом демократије на делу. 
Јерменски парламент је Саргсјана изабрао за премијера прошлог уторка, након чега су демонстранти изашли на улице због спорне измене уставног амандмана, који је 2015. године извршну власт пренео из руку председника у руке премијера.
Прочитајте ОВДЕ како Трампова десна рука Мајк Помпео жели да се обрачуна са Путином.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Коју војну технику Србија добија од Белорусије?
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА