Најновије

ПРИЗНАЊЕ ЗЛОГЛАСНОГ МИЛИЈАРДЕРА СОРОША: Земље Балкана су погодне за ширење лажних вести, Запад лаже и дезинформише Србе

Институт за отворено друштво у Софији, иза којег стоји злогласни амерички милијардер и тајкун Џорџ Сорош, познат по изазивању крвавих револуција у бројним државама по свету, утврдио је да су балканске земље најподложније ширењу лажних вести!

Џорџ Сорош (фото: Јутјуб принтскрин)

Како се наводи у истраживању о медијској писмености, којим Сорош заправо индиректно признаје да Запад шири пропаганду у Србији и земљама у региону, стручњаци су обухватили 35 европских земаља побројаних према квалитету образовања, медијској слободи и поверењу јавности.
"Земље Балкана су међу најрањивијим за ширење лажних вести које се описују као гласине, обмане, отворене лажи и дезинформације из страних влада или непријатељских ентитета", пише у овом истраживању, а преноси "Јуроњуз".
Према овим подацима, Србија је на 29. месту, а за њом следе Црна Гора (31), Босна и Херцеговина (32) и Албанија (33), док се Хрватска налази на 24. месту. Македонија и Турска рангиране су најниже по медијској писмености због слабог образовања, ниског поверења јавности и недовољне медијске слободе.
Са друге стране, истраживачи сматрају да су скандинавске земље најбоље оспособљене да се одупру "пост-истинитим" информацијама у којима објективне чињенице мање утичу на обликовање јавног мњења него емоције и лична уверења. 
На челу листе налази се Финска, уз објашњење да има снажан образовни систем и широко распрострањене вештине критичког мишљења, које се сматрају кључним за отпорност на лажне вести. Следе Данска, Холандија, Шведска и Естонија.
Злочинци Тачи и Харадинај ће се покрвити између себе. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА