Најновије

РУЖИЋ: Нема Дачић 80 година, па да га наслеђујем!

Бранко Ружић, министар државне управе и локалне самоуправе и потпредседник Социјалистичке партије Србије, говори о потреби реконструкције у Влади Србије, смени министара, али и о такозваној метли у СПС-у.

Бранко Ружић (Фото: Јутјуб)

Хоће ли бити реконструкције или промена у Влади Србије?

- Свака промена који води бољитку је добра и увођење мерења тих пролазних времена још од 2012. године се показало као добар метод. Ниједан појединац није толико важан да би био препрека функционисању Владе као тима. Мислим да ми радимо сасвим коректно. Лично се не оптерећујем питањем хоће ли бити реконструкције или не. Важно ми је да свој посао обављам најбоље могуће и тако ћу радити док сам овде, јер су сви министри пролазна категорија. Да ли ће бити неких појединачних промена у Немањиној, то заиста не знам.

Каква је ситуација са Душаном Вујовићем?

- Што се тиче господина Вујовића, за кога се многи интересују, па и ваш лист, могу само да кажем да је реч о једном од највећих зналаца када су финансије у питању. Свакако је себе и своје знање уложио у фискалну консолидацију Србије и где год био, он ће помагати Србији, у то не сумњам.

Шеф СПС-а је изјавио да социјалисте не занима реконструкција, како то коментаришете?

- Легитиман став председника странке. Он је само рекао оно што осећа, јер је он увек отворен. Изјавио је да га то не интересује и зашто би га уопште интересовало. Понављам, најважније је да нас интересује посао који обављамо у Влади. Ако и дође до реконструкције, то је пре свега ствар којом је властан да се бави СНС као најјача политичка странка. За сада није било званичних разговора нити иницијатива. Мислим да има много важнијих послова којим се Влада бави.

Медији причају и о метли у СПС-у, многи функционери странке, на пример Вања Вукић, то су подржали?

- Ми смо још 2003. године определили начин функционисања странке, када је Ивица Дачић изабран за председника ГО странке, и од тада смо кренули у процес еволутивних реформи. Те речи „метла, „чистка“ су лепе за забављање јавности, али генерално све промене у странци спроводимо на демократски и лековит начин, у складу са процедуром и статутом партије. Сматрам да је конгрес најбоље место да се многе ствари реше, као што је то и раније рађено. А ово јесте конгресна година.

Антић није крив за резултат у Београду

Многи криве Александра Антића за резултат на београдским изборима?

- Не може он да буде крив. Александар Антић је по мом мишљењу, а да се други не увреде, био најбољи кандидат на изборима. Не знам чиме је заслужио да га било ко етикетира у том смислу. Он се показао у свим пословима које је до сада обављао. Мислим да је реално било да освојимо седам до 7,5 процената, али сви заједно сносимо одговорност за овај резултат.

Значи, СПС неће мењати председника нити има шансе да се Дачић повуче?

- Моје скромно мишљење је да за тако нешто нема рационалног разлога, као што неће бити ни Дачићевог повлачења са места председника странке, иако он о томе неретко говори. Разумем да због многих проблема с којима се сусреће обављајући тај веома одговоран посао понекад заиста пожели да се склони, као и сви ми, али не желим да верујем у ту причу, нити за мене постоји опција да нас он напусти јер СПС са њим и без њега свакако није иста партија.

Многи сматрају да сте идеалан наследник Ивице Дачића?

- Ивица Дачић нема 80 година, па да га ја или било ко наслеђује. Веома је дуго у политици, а млад је. Јесте 10 година старији од мене, али и то говори о нашој стратешкој оријентацији да разбијемо табуе и подмлађујемо константно руководећи кадар, јер имамо и још млађе снаге. Искрено, не видим разлог да се било шта у том контексту помиње. Јер ми сви заједно радимо и блиско сарађујемо. Он и ја се договарамо о свему и никада ми није пало на памет да у странци којој сам дао пола свог досадашњег живота спроводим деструкцију. Увек сам за креацију.

СПС не може да буде Палмин дериват

СПС је, како кажу, преживео цунами и сада је на раскрсници да ли ће постати модерна левица или испостава ЈС-а Драгана Марковића Палме?

- Ми не можемо да будемо било чија испостава или било чији дериват. Ми смо најстарија, традиционална политичка партија која је опстала на политичком небу Србије. Што не значи да ћемо и даље опстати ако неке ствари не променимо. На сваком конгресу смо правили те искораке напред и нема разлога да то сада не урадимо. Наш потенцијал је сигурно 15 одсто и више. И мислим да је велики успех што је странка на овом нивоу после, како га је Дачић назвао, СНС цунамија који је задесио Србију. Мислим да је потреба Србије да се СПС још више профилише као странка модерне левице.

Ивица Дачић је изјавио да је подела Косова најбоља, Дејан Раденковић је отворено против, да ли је подела званичан став СПС-а?

- Не видим потребу да се та питања отварају на тај начин. Када сте лидер странке и када имате визију и храброст, а Ивица Дачић то свакако има, и знате да када је неко на брду он много боље види ствари од онога што је у долини, онда морам да јавност подсетим да је Дачић тему о подели КиМ наводио као једну од могућности још пре 10 година и константно је говорио да је то његов лични став. Ја сам му захвалан на томе што је изашао са тим конкретним моделом, а ја вас питам да ли је неко други дао било какав модел? Нисам приметио. У сваком случају, развезати Гордијев чвор косовског проблема није нимало лако и ја подржавам Дачића у том послу. На другој страни, такође није нимало лако када се негде родите, идете у школу, завршите студије и онда вас неко протера са огњишта, и с те стране разумем и своје колеге, високе функционере из Председништва и њихову емоцију, али морамо разумети и политику, државотворност, дигнитет и преко потребну мудрост и прагматичност.

Хоће ли тема на конгресу бити и лош резултат у Београду?

- Све теме се нађу на конгресу. Ми смо у веома специфичним условима учествовали на београдским изборима и свакако да је 6,2 освојених процената испод наших очекивања. Али није то толико трагично и лоше, колико неко жели да прикаже. Подсетићу вас да су многи остали и далеко испод цензуса. Имали смо СНС с једне стране и опозицију предвођену Ђиласом с друге и ми смо у том међупростору морали да тражимо себе, али мислим да бисмо када бисмо ишли на парламентарне изборе у Београду освојили много више гласова.

Још нећу дати сину да ме смени у СПС

Да ли ће синови Ивице Дачића, Александра Антића и Бранка Ружића сменити очеве у СПС?

- И Лука и Андреј су активни у СПС-у и ако су спремни да смене очеве, ја немам ништа против. Ја мом Милутину то још нећу дати. (смех) Мој син је још малолетан и он ће одлучити шта ће даље. Видим да га политика занима и у школи се увек понаша као неки синдикални вођа, то сам и ја радио у гимназији и не могу да му то замерим. Ивер не пада далеко од кладе, али је могао мало у том сегменту да повуче на мајку. (смех) Ја ћу га подржати у свакој одлуци коју донесе.

Прочитајте ОВДЕ шта је признао бивши председник Румуније.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

РУЖИЋ - Ево зашто ме медији свађају са Дачићем .

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА