Најновије

Након посете Веса Мичела Београд више не реагује на формирање "Војске Косова"

Осам дана након истека рока косовско министарство безбедносних снага је влади послало Нацрт закона о трасформацији тих снага у војску, након чега ће тај документ у форми предлога бити достављен парламенту, пише приштински Зери.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

Министарство КБС потврдило је да је Нацрт закона послат влади 8. маја, уверено да ће политичке партије гласати за ову трансформацију.

„Након добијања финансијског извештаја о буџетским трошковима из Министарства финансија и сагласности од Министарства за европске интеграције да је текст у складу са законодавством ЕУ, нацрт закона о трансформацији КБС је 8. маја послат влади“, рекао је Ибрахим Шаља, портпарол овог министарства.

Са друге стране, тзв. косовска влада каже да тражи консензус о овом питању, које се по њима мора извршити у координацији са стратешким партнерима Приштине.

Подсећамо да су Сједињене Америчке Државе пружиле пуну подршку формирању “Војске Косова”, што је била једна од порука помоћника државног секретара САД за Европу и Евроазију Веса Мичела упућена приштинској и српској јавности.

- Америка је блиско подржала трансформацију КСБ-а и то на свим нивоима. У Београду знају америчку позицију о овом питању - рекао је Мичел пре два дана у Приштини.

У Београду је понавио исту ствар.

- Косово има право да формира професионалне снаге које ће се бавити безбедношћу и које би укључиле и косовске Србе. Нико нема право вета на то - рекао је Мичел након састанка са српским председником Александром Вучићем.

Очигледно је овај амерички притисак из марта месеца, приликом посете Веса Мичела Београду, уродио плодом, јер се власти у Београду од тада не оглашавају поводом оснивања “Косовске војске”.

Милош Ковић упозорио Вучића: Зна се како пролазе државе које покажу слабост! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг/Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Гостовање др Дејана Мировића у емисији “РасПравда”: Вучићева немогућа мисија

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА