Најновије

СТРАВИЧНЕ ПРЕТЊЕ АМЕРИКЕ: Признајте Косово или неће бити Србије

Американци траже од Србије да потпуно капитулира и призна Косово. У супротном, како гласи брутална претња америчког специјалца за Балкан Веса Мичела: "Неће бити Србије".

Мичел (Фото: state.gov)

Вес Мичел је унутар Стејт департмента главни оперативац за Балкан, а опасну поруку упутио је, како преносе медији, пред више људи током састанка са представницима НВО сектора у Београду.

- Ако Вучић не прихвати план за Косово, има ко хоће, али је то онда крај и за њега и за Србију - дословно је рекао Мичел, одступајући овом најстрашнијом претњом од дипломатског речника.

Према информацијама које су процуреле у јавности, поменути план достављен је Вучићу, а у његовом креирању, уз Мичела, учествовала је и Хелга Шмит, заменица високе представнице ЕУ за спољну политику Федерике Могерини, као и један британски представник. Основу тог плана, што није никакво изненађење, представља ултимативни захтев да се  Србија не противи уласку косова у Уједињене нације и све друге међународне организације и фактички призна лажну државу.

Дарко Глишић, председник Извршног одбора Српске напредне странке, сматра да је порука у најмању руку крајње непримерена.

- Ако је претња крајем да су спремни и на физичку ликвидацију, онда Весу Мичелу не треба дозволити да борави у Србији. Ако није, онда нека објасни на шта је мислио. О Вучићу и судбини Србије одлучиваће грађани Србије - поручио је Глишић.

Политички аналитичар Дејан Вук Станковић каже да је крај за било ког политичара у Србији онда и једино онда када то одлучи народ на изборима.

- Тако је било сваки пут када су се дешавале политичке промене. Народ је већински и убедљиво на Вучићевој страни и то Мичел зна. Такође ова изјава је комбинација личног и политичког притиска на председника Србије и она иде у пакету са неповољним западним планом за косово. Бојим се да је ово тек једна епизода у серијалу притисака на нашу земљу - напомиње Станковић.

Да је порука Американаца неприхватљива претња, сматра и бивши шеф дипломатије Владислав Јовановић.

- Пре свега, није уобичајено да се упућује таква, више него претећа порука. Не знам при томе, има ли такав човек овлашћења да се тако изјашњава о  другим државама, поготово о шефовима држава, јер је ипак он један обичан чиновник. У сваком случају, ако је то заиста тако изречено, апсолутно је неприхватљиво и заслужује реакцију с наше стране, и дипломатску и поличку - наглашава Јовановић.

САД спремиле огроман буџет за подршку лажној држави! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Мичел и Вучић: Србија и Косово да примене договорено

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА