Најновије

ЈЕЛЕНА ГУСКОВА: Вучић ће бити упамћен као председник који се одрекао земље предака

Постало је јасно да је Београд већ донео одлуку и да је руководство Србије спремно да призна независност Косова. Русија се неће противити том процесу, зато што је реч о српској територији и Срби треба да одлуче да ли ће је поклонити, продати или ће се ње одрећи, каже Гускова

Елена Гускова (фото Јутјуб)

Председник Србије Александар Вучић је одавно донео одлуку о Косову и Метохији, још онда када је био изабран на место премијера. Такво мишљење је агенцији „Евроазија дејли“ (EADaily) изнела шеф Центра за истраживање савремене балканске кризе Института за словенство Руске академије наука и члан Сената Републике Српске, Јелена Гускова.

Подсећамо да је Вучић, непосредно пред посету Москви 9. маја, у интервјуу за српски лист „Курир“, изјавио да ће одлука о Косову бити крај његове политичке каријере, јер му Срби неће опростити оно што је он наумио да спроведе у живот.

Према мишљењу Гускове, председник Србије је имао шансу, када је сменио са власти Бориса Тадића, да измени сценарио односа са Приштином. Како подсећа експерт, Тадић је водио преговоре са сепаратистима али са њима није потписао споразум. „Било је могуће одустати од свега онога око чега се Тадић договарао и кренути од нуле. Вучић то није учинио, већ је прихватио све тачке договора, али је отишао и даље, проширујући их“, казала је она и додавши да при том права косовских Срба ни до данас нису уопште заштићена.

Према речима Гускове, Запад данас већ отворено говори о неопходности доношења коначне одлуке о Косову и Метохији. И Вучићу је потпуно јасно да он у току 2018. године мора да потпише споразум који ће Косово максимално приближити независности, подвлачи експерт. Можда се у том споразуму неће наћи реч „независност“, али фактички, „добијањем места у УН, поштовањем граница, које данас између Косова и Србије у потпуности уобичајено функционишу, можемо говорити о признању независности Косова од садашње власти“, истакла је Гускова.

„По свему судећи потребно је договорити се са Русијом, која у Савету безбедности мора да подржава Србију. И треба рећи да Вучић потпуно свесно иде ка томе, јасно схватајући да му Срби то неће опростити. Он се правда тиме да су Срби увек памтили војнике, да су волели оне који су за њих гинули, а политичари су, наводно, увек сматрани нечасним. Међутим, морамо добро да разумемо да је ово изузетно важна историјска одлука за Србију, те и ако садашњи лидер сматра да не постоји алтернатива таквој одлуци, стручњаци сматрају да је алтернативе увек било и да она и сада постоји. Најважније је да се у оваквој ситуацији искористе све дипломатске могућности, укључујући и подршку Русије, а управо у томе нису искоришћене све могућности“, изјавила је руска историчарка.

Одговарајући на питање да ли Александар Вучић може и у будуће да рачуна на безусловну подршку Русије у Савету безбедности УН, ако би због напретка земље на путу евроинтеграција она морала да приступи НАТО-у, Јелена Гускова је указала како и сада Србију приморавају на максималну сарадњу са земљама чланицама НАТО. „Ми одлично знамо да је број војних вежби које су оружане снаге Србије извеле са НАТО земљама и са Русијом потпуно неупоредив: само две вежбе са Русијом и двадесет две са земљама чланицама НАТО у 2015. години. Толико споразума о војној сарадњи колико је потписано са земљама чланицама НАТО никада није било потписано са Русијом. Са Русијом су потписана свега два споразума и то потпуно безопасна. Због тога се чак ни сада не може говорити да, по питању приближавања НАТО, Вучић седи на две столице. Он седи на једној столици“, истакла је Гускова.

Према њеним речима приступање Србије НАТО-у остаће и даље један од главних задатака који ће постављати западне земље. Ако Вучић пристане да потпише споразум у вези са Косовом, тада ће бити пронађена нека нова средства притиска која ће га приморати да се приближи НАТО-у, без обзира на одлуку о војној неутралности Србије, додала је Гускова.

Она се дотакла могућих последица које би потписивање споразума о „нормализацији односа“ између Београда и Приштине, а који би у некој од форми садржао признање независности Косова, могло да има на ситуацију у вези са Републиком Српском. Како сматра Јелена Гускова, садашња позиција Републике Српске представља за Запад фактор који смета уједињавању БиХ, њеној централизацији и остваривању задатака које су поставили ЕУ и НАТО.

„Запад не замишља будућност Балкана без таквих процеса, а пре свега без удаљавања Републике Српске од Русије. Зато сада Вашингтон озбиљно разрађује и решава задатак како да партија и присталице Милорада Додика не победе на изборима, да би на власт дошла опозиција, да се она лако сложи са уједињењем и централизацијом БиХ, да би сва активност БиХ била усмерена пре свега ка сарадњи са Европом и НАТО пактом, а не са Русијом“, рекао је експерт.

Одговарајући на питање да ли је могуће да се у датој ситуацији предузму радње које би измениле сценарио који је Запад написао за Србију, Гускова је изјавила да то „треба радити, али не од данас, већ је требало почети још 2000. година и наставити са инсистирањем да су Косово и Метохија део територије Србије“. Према њеном мишљењу током преговарачког процеса Београд није морао да тежи компромисима.

„Тај конфликт може да се замрзне, као што је урађено на Кипру, решење тог питања може да се развуче на сто година. Међутим, морамо да будемо потпуно свесни да је од позиције руководства земље умногоме зависило како ће се развијати овај процес. Садашња влада је имала шансу зато што је Борис Тадић водио преговоре са Приштином, али са њом није потписао ни један документ. Могло се рећи, преговоре је водила претходна власт, а ми почињемо од нуле и реализујемо свој програм. Међутим, нико од експерата није био укључен у преговарачки процес и тек сада када се покушава наћи одговарајућа форма признања Косова, одједном је неочекивано искрснуо предлог да се у земљи спроведе јавна дискусија, која ни до чега није могла доведе нити било шта да промени“, напомиње политиколог (Вучић је у лето 2017. године објавио почетак „унутрашњег дијалога“ унутар српске јавности и експерата – EADaily).

Према мишљењу Гускове, постало је јасно да је Београд већ донео одлуку и да је руководство Србије спремно да призна независност Косова. „Сходно томе, Русија се неће противити том процесу, зато што је реч о српској територији и Срби треба да одлуче да ли ће је поклонити, продати или ће се ње одрећи. Међутим, историја ће упамтити Александра Вучића по том што је предао Косово и Метохију Албанцима и одрекао се дела српске територије за коју су се бориле генерације његових предака“, закључила је Јелена Гускова.

Депутат Думе, Алексеј Журављев: Србија је карика коју Русија треба да јача! Цео интервју прочитајте ОВДЕ.

Извор: Стање ствари

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Јелена Гускова позиција Русија по питању Косова и Метохије

Гускова: Американци не знају карактер српског народа!

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА