Најновије

САКРИВЕНИ ИЗВЕШТАЈ УН: Генерације Срба умираће од осиромашеног уранијума!

Муниција с осиромашеним уранијумом коју је НАТО користио у ваздушним нападима на СРЈ довела је до еколошке катастрофе и оставила дугорочне последице на здравље становништва.

Бомбардовање Косова (Фото: Јутјуб)

И наредне генерације које живе на бомбардованом тлу патиће од канцерогених обољења, леукемије, биће повећан број спонтаних побачаја и деформитета новорођенчади...

Ове катастрофичне (и истините) тврдње део су извештаја Уједињених нација, направљеног још 1999. године, који доказује огромне размере злочина над Србијом.

Документ, који је 1999. састављен након посете Србији и Косову Сенегалца Бакарија Кантеа, тадашњег шефа Мисије програма УН за животну средину (УНЕП), никада није званично објављен. Под притиском западних сила и НАТО, извештај је прво мистериозно нестао, да би на крају завршио дубоко закопан у архиви УН у Њујорку. Три године касније, ангажована је нова група стручњака да направи други извештај, међутим, и он је пре објављивања скраћен за 70 страна и пуштен у цензурисаној верзији.

Због бомби и вода канцерогена

Бакари Канте је у извештају навео и то да су због бомбардовања природу загадиле отровне супстанце, међу којима је најопаснији полихлоробифенил (ПЦБ), висококанцероген и одговоран за имунолошке болести. Само литар ПЦБ довољан је да загади милијарде литара воде.

Пробија челик

Најважнији део Кантеовог извештаја, је каквом је муницијом Алијанса циљано контаминирала нашу земљу.

- Према расположивим подацима, снаге НАТО користиле су специјалну муницију која садржи осиромашени уранијум у бомбардовању војних и цивилних циљева. Калибар ове муниције је 30 мм: отпуштан је углавном из авиона типа А-10 и крстарећих ракета томахавк. Ови пројектили могу да пробију челик дебео 57 мм. Језгра ракета су радиоактивна и сматра се да садрже изузетно радиоактивни уранијум 238. Ова врста муниције је нуклеарни отпад и његова употреба је веома опасна по здравље - стоји дословно у извештају, који је 1999. године упућен генералном директору УНЕП Клаусу Топферу.

Швајцарци сакрили још гори извештај

Новинар Роберт Парсонс каже да му је један упућени дипломатски извор пренео да је 1999. једна група швајцарских научника дошла до закључака о последицама ОУ на Балкану који су још драматичнији. Њихово истраживање било је део активности дипломатске групе ФОКУС, коју су чиниле Швајцарска, Аустрија, Русија и Грчка. Пошто је Швајцарска сносила све трошкове, остали чланови групе су морали да ћуте.

Муниција коју је НАТО користио има ужасне последице по становништво јер, поред телесних повреда, проузрокује и радиолошку контаминацију, додаје Канте. Та контаминација, како даље пише, има токсичне и радијацијске последице које узрокују канцер. Сличне подједнако црне формулације ређају се у извештају, због чега је он и сакривен од очију јавности.

Тражите оригиналне извештаје

Бивши шеф дипломатије у СРЈ Живадин Јовановић сматра да би Влада Србије требало да траже прву верзију Бакаријевог извештаја:

- После бомбардовања било је много мисија које су се бавиле последицама осиромашеног уранијума. Чланови УНЕП, чија је централа у Најробију, снимили су стање и направили извештај који је достављен седишту УНЕП и седишту УН. То што ми сад имамо је врх леденог брега у односу на извештај који је Бакари саставио у целости. Мислим да би било неопходно да се српска дипломатија ангажује да прибави прву верзију извештаја.

Да дође у Србију

Председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун каже да је овај извештај још један важан доказ који ће размотрити Комисија за истраживање последица НАТО бомбардовања.

- Осиромашени уранијум није бацан само на КиМ, већ и на брдо Пљачковица, које је само два километра од центра Врања, а тада су дивљачки бомбардовали предајник РТС. Седам од осам људи који су расклањали тај терен је умрло од карцинома, осми се лечи - каже проф. др Грујичић.

- Амерички независни новинар Роберт Парсонс успео је да набави Кантеов извештај од својих извора и да објави неке његове делове, а признао је да ни њему није било дозвољено да све објави. Разговарао сам са др Лакетићем, који је председник наше комисије, да ступимо у контакт са Кантеом и да га доведемо у Србију да сведочи. Имаћемо пуно страних стручњака и извештаја, ово би био још један који доказује да је НАТО против нас повео прави хемијско-биолошки рат - напомиње Дрецун.

Према речима војног аналитичара Мирослава Лазанског, сви војници Кфора су пре одласка на Косово добили строга упутства. Она су, између осталог, подразумевала:

- да пију само флаширано воду

- да избегавају локалну храну

- обавезно ношење заштитних одела и обуће

- обавезно ношење маски

- држање подаље од тенкова, возила и зграда погођених пројектилима или крстарећим ракетама

- возила и материјал српске војске могу да представљају опасност за војнике и цивиле који с њима дођу у контакт

Умрло и осам белгијских војника

Осим Италијана чији је парламент признао да је осиромашени уранијум крив за оболевање и смрт њихових војника који су били на Косову, и у Белгији је болест погодила њихове припадника Кфора.

- Мало је познато у Србији да је белгијско министарство одбране истраживало штетност осиромашеног уранијума, који је бачен на Косово 1999. У року од годину дана од уласка белгијских војника на Косово оболело је чак осморо њих од укупно 200 - каже Мирослав Лазански.

Ко је Бакари Канте

- Сенегалски дипломата, преговарач и стручњак за политику
- Оснивач и председник АСЦЕНТ (Центар за одрживост у Африци, владавину права, еколошку и социјалну правду)
- Ојачао међународни правни режим за заштиту биодиверзитета и његову ефикасну имплементацију
- Његова иницијатива резултирала је доношењем три глобалне конвенције о отпаду (Амстердам, Стокхолм и Базел)
- Био шеф Мисије УН за животну средину од 1999. до 2014.

Политици није место у комисији

Проф. др Даница Грујичић, начелник одељења за неуроонкологију Клиничког центра Србије, истиче да политика не сме више да се меша у откривање истине о последицама осиромашеног уранијума.

- Осиромашени уранијум није бацан само на КиМ, већ и на брдо Пљачковица, које је само два километра од центра Врања, а тада су дивљачки бомбардовали предајник РТС. Седам од осам људи који су расклањали тај терен је умрло од карцинома, осми се лечи - каже проф. др Грујичић.

Изгласана комисија, подржала и опозиција, само Александра Јерков (ДС) није гласала

Скупштина Србије усвојила је у петак предлог о формирању Комисије за истрагу последица НАТО бомбардовања 1999. године по здравље грађана Србије, као и утицај на животну средину. За предлог председнице парламента Маје Гојковић од 157 присутних посланика њих 156 гласало је за, једино од присутних није гласала посланица ДС Александра Јерков из ДС. Није било гласова против нити уздржаних. За формирање комисије, поред посланика из странака које чину скупштинску већину, били су и поједини посланици опозиције, из СРС, затим Бошко Обрадовић и Драган Весовић из Двери, Гордана Чомић и Верољуб Стевановић из ДС, лидер НС Зоран Живковић, као и посланик Нова Србија - Покрет за спас Србије Ђорђе Вукадиновић.

Председник комисије ће бити посланик СНС и председник Одбора за здравље Дарко Лакетић.

78 дана трајало бомбардовање

1.100 авиона надлетало и избацивало различите пројектиле
30 хиљада пројектила бачено на тадашњу Југославију
36 хиљада људи годишње у Србији оболи од рака
2 одсто сваке године расте број оболелих од канцера
139 повећана смртност од леукемије након бомбардовања
334 детета у просеку годишње оболи од рака у Србији

Неке од угрожених локација

Локалитет    Повећање радиоактивности
Пљачковица код Врања    1.100 пута
Боровац код Бујановца    85 пута
Братоселце код Прешева    116 пута
Рељан код Прешева    200
Луштица Црна Гора (две локације)    350 пута

Америка жели од Србије да направи Палестину? Прочитајте ОВДЕ све о томе.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Бомбардовање Србије 1999 - 3 - Жртве рата.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА