Најновије

ВЕНЕЦУЕЛИ ПРЕТИ ИЗОЛАЦИЈА: Ево шта чека Мадура после победе!

Актуелни председник Венецуеле Николас Мадуро добио је у недељу мандат за нових шест година владања, на изборима које су обележили бојкот опозиције и тврдње о преварама и неправилностима.

Николас Мадуро (Фото: Синхуа)

Излазност је била мала. У Венецуели месецима влада несташица хране као последица тешке економске кризе. Главни Мадуров противкандидат Хенри Фалкон одбио је да призна резултате убрзо након затварања биралишта и позвао на ново гласање. „Не признајемо овај изборни процес као валидан, имаћемо нове изборе у Венецуели“. На основу више од 90 одсто пребројаних гласова, Мадуро је освојио 67,7 одсто (5,8 милиона), а Фалкон 21,2 одсто (1,8 милиона).

Како је главна опозициона коалиција бојкотовала изборе, победа Мадура је била очекивана. Посматраче је зато више занимало колико ће грађана изаћи на гласање. Подаци Националног изборног савета (ЦНЕ) кажу да је излазност била 46 одсто, што је знатно мање од 2013, када је готово 80 одсто људи гласало. Опозиција оптужује ЦНЕ да „надувава“ бројке.

Педесетпетогодишњи Мадуро, поздрављајући масу испред председничке палате у Каракасу, казао је: „Револуција остаје овде“, на шта му је маса узвратила „Напред, Нико“, док је ватромет шарао небо. Иако је у једну руку позвао на дијалог са опозицијом, наговестио је својим присталицама да „их опозиција мора оставити да владају сами“. Сви покушаји за сарадњу до сада нису успели.

Дописници јављају да је победа Мадура била очекивана и предвидива. Чини се да већина људи у Венецуели није разочарана, пишу, већ више бесна јер се земља креће путем у којем су слободе знатно ограничене. Уз међународни притисак који ће од сада бити све јачи и економију која иде силазном путањом његов посао је тежи него икада, а поготово живот грађана.

Већ на почетку изборног дана на Твитеру се огласио амерички државни секретар Мајк Помпео, који је изборе назвао „срамотом“. Америчка мисија при УН назвала је сам изборни процес „повредом демократије“, док су Чиле и Панама такође казали да не признају изборне резултате. Ел Салвадор и Куба, са друге стране, честитају председнику Мадуру на победи.

Све очи су сада упрте у САД јер се са неизвесношћу ишчекује хоће ли Вашингтон реализовати раније претње и увести санкције нафтном сектору Венецуеле. ЕУ и латиноамеричке државе такође су пред само гласање упозориле „мерама“ против владе ако наставе са изборима.

Прочитајте ОВДЕ од чега страхује ЕУ а тиче се новоизабране италијанске Владе.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Истраживање: Венецуела најмизернија земља на свету.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА