Најновије

ВРАНА ВРАНИ ОЧИ НЕ ВАДИ: Немачки историчар тврди да у Јасеновцу није убијено 700.000 људи!

Немачки историчар и стручњак за НДХ Александер Корб тврди да у Јасеновцу није убијено 700.00 људи већ да је број жртава нешто већи од 130.000.

Усташе Јасеновац (Фото: Архива)

- Мишљења се разликују у томе ради ли се о броју од 130.000 или више, али то је консензус стручњака. Број од 700.000 жртава користе ултранационалисти и неки политичари, али не стручњаци који се баве проучавањем Јасеновца или Другога светског рата - рекао је немачки историчар за "Јутарњи лист".

Он наглашава да се свакако ништа не побољшава бројком од 130.000

"Јасеновац тамна мрља Хрватске"

- Свачије би се срце требало сломити када помислите да је постојало место у хрватској историји у којем је толико људи изгубило свој живот. И према надбискупу Алојзију Степинцу, ''Јасеновац је тамна мрља на хрватској историји'' - казао је он.

Немачки историчар сматра да је одлична идеја о формирању међународне комисије која би истражила истину о Јасеновцу, али само ако би ушли признати стручњаци и ту никако не би смели да буду ревизионости.

Корб је предавач на Катедри за модерну европску историју на Универзитету у Лечестеру и заменик директора Стенли Бартон Центра за изучавање холокауста и геноцида.

Упитан јесу ли у НДХ почињени злочини над Србима, Јеврејима и Ромима, Корб је кратко рекао "да".

Уништавање мањина

- Политички циљ усташког режима било је уништење мањина које су живеле у Независној Држави Хрватској и стварање етнички хомогене хрватске државе - рекао је он.

Према њему, треба узети у обзир да је у тренутку настанка НДХ хрватско-католичко становништво чинило само 60 одсто популације, али код употреба термина геноцид треба бити пажљив.

- Није уопште спорно да су усташе покушале да униште Србе који су живели на подручју НДХ, али, исто тако, нема доказа како је постојао мастер-план који је предвиђао системску ликвидацију српског становништва у тој држави - тврди Корб.

Клали без плана

Геноцид у себи садржи концепт уништења неке групе, истакао је Корб, који је навео да су усташе често, и у врху власти НДХ и на локалним нивоима, покоље проводили без неког плана.

Југословенска историографија тврдила је како је постојао план усташког геноцида, што се не чини тачним, како сматра Корб, који каже да су насиље и убиства често били насумични и неорганизирани или би се у неким деловима НДХ догађали, а на другим не.

Мило Ђукановић на инаугурацији напо Србију, прочитајте ОВДЕ како му је Шешељ одговорио!

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Срби памтите Јасеновац!

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА