Најновије

TРГОВИНА ДЕЦОМ И ДЕЧЈИ БРАКОВИ У СРБИЈИ: Најмлађа "млада" имала само 11 година (ВИДЕО)

Гост емисије "Форум" која се реализује у сарадњи Народне телевизије и портала Правда била је Сања Кљајић из Републичког завода за социјалну заштиту. Она у емисији говори о проблемима трговине децом, забрањеног дечијег рада и дечијих бракова.

Прошле године у Србији је регистровано 12 случаја трговине децом од чега се 10 случајева односило на дечије бракове. У већини случајева осим брака деца су била присиљена и на рад и подврхнута сексуалној експлоатацији. У најекстремнијем случају у Србији, девојчица коју су родитељи удали имала је само 11 година.

Сања Кљајић је испричала да је заблуда јавности да су такви случајеви могући само у ромским породицама иако пракса показује да то није тачно. Говорећи о дечијим браковима, она каже да је та појава распрострањена доста у источној Србији.

Она у емисији објашњава шта је недозвољени дечији рад наводећи пример да деца млађа од 15 година не смеју радити испод земље.

Говорећи о дечијем раду у пољопривреди у Србији, она је рекла да треба бити опрезан да деца не раде по тешким временским приликама, да не буду изложена пестицидима  

- Злоупотреба делијег рада је она врста рада која на неки начин неповољно утиче на дететов раст, развој, здравље, безбедност достојанство, морал и његове могућности да регуларно учествује у образовном процесу – каже она додајући да би сваки случај требао посебно да се оцењује. 

Говорећи о овим случајевима она каже да вољни пристанак детета не декриминализује та дела зато што ту вољу треба схватити условно. Као пример навела је девојчице које су пристале на брак како би изашле из родитељског дома у ком су имали неки други проблем.

Аутор и водитељ емисије је Марија Гојковић.

Како заштити дете од манијака који вребају преко друштвених мрежа сазнајте ОВДЕ.

Kњига "Мрежни ратови" руских геополитичара Александра Дугина и Леонида Савина диступна је у Србији и Републици Српској,...

Posted by Дневне Новине Правда on понедељак 23. април 2018.

Извор: Правда/Народна телевизија

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Колико ауто пређе метара док читате СМС поруку?

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА