Најновије

ЖЕЛЕ ДА НАС ИСКОРЕНЕ НА КОСМЕТУ: Амери пустили Албанце да бију Србе

По налогу Американаца Албанци су прексиноћ напали српску децу, уверени су аналитичари, као и политичари, који тврде да је у синхронизованој акцији, поред Вашингтона, Рамуша Харадинаја и Хашима Тачија, учествовала и Тирана.

Илустрација (Фото: Правда)

Наиме, у среду увече група Албанаца на игралишту у селу Старо Градско код Липљана напала је српску децу, међу којом је била и петомесечна беба. У напад на српску децу умешао се и косовски полицајац који је извадио опасни спеј за самоодбрану, тзв. бибер-спреј, којим је испрскао једног младића, девојчицу и бебу.

Истовремено, у дану када су нападнути српски малишани, албански премијер Еди Рама поручио је међународној заједници да је Косово светли пример поштовања људских и мањинских права.

- Косово је данас светли пример поштовања права мањина. Не може се поредити како се третирају Срби на Косову и Албанци у Прешеву. Косово има највише стандарде, а тек иза њега иду остали - поручио је Рама на промоцији књиге "Нова држава - модерни државник Хашим Тачи".

Директна веза

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић сигуран је да напад на децу представља део оркестриране кампање Запада.

- Апсолутно је реч о директној вези америчке кампање да би нам се поручило да су Срби јужно од Ибра таоци и да Албанци, само ако им они дају миг, могу да направе нови мартовски погром. То је сигурно у том контексту једна нова врста притиска на Београд - упозорава Анђелковић.

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић, уз оштру осуду напада, оцењује да је тај инцидент само један од примера систематског насиља над Србима 

- Онај ко мисли да са Србијом може да разговара са батином у руци погрешно процењује ситуацију на терену, као и они који мисле да ће Србија прихватити да се овакве ствари гурају под тепих - рекао је Ђурић.

Ништа без ментора

Његов заменик у Канцеларији за КиМ Жељко Јовић није изненађен гнусним чином косовских полицајаца.

- Сигурно је да приштинске власти ништа не раде случајно, оне у свему имају подршку својих међународних ментора, што значи да је овај напад, као и сваки други напад на наш народ, закуван у истој кухињи. Такве бруталне акције ме не изненађују, више ме брине што међународна заједница није реаговала, нарочито јер је Старо Градско симбол страдања Срба на Косову - каже Јовић.

Он упозорава да су званичницима самопроглашене државе Косово трн у оку сви простори на којима живе Срби.

- Они имају план како да очисте покрајину не само од људи већ и од задњег камена који их на Србе подсећа - тврди Јовић.

И лидер Народног слободарског покрета Мирослав Паровић није зачуђен најновијим немирима на Косову јер је, како каже, сам Хашим Тачи пре неколико дана најавио да ће радикализам ескалирати уколико ЕУ не одобри визну либерализацију самопроглашеној држави Косово.

- Баш како је Тачи најавио, мафијашка хоботница је у року од неколико сати организовала насиље. Циљ је застрашити Србе и додатно отежати позицију власти у Београду - рекао је Паровић.

Хоџај прети Србији

Заменик косовског премијера Енвер Хоџај огласио се јуче на свом Твитер налогу тврдећи да су српски полицајци малтретирали њихове грађане и то зато што им нису дозволили да у Србију унесу заставе и слике са симболима ОВК. 

- Срамне сцене на граници, српске власти малтретирају косовске уметнике који путују у Београд. Захтевамо од српске владе да одмах престане да злоупотребљава наше грађане или ћемо употребити реципрочне мере. Односи не могу бити нормални ако забрањују уметницима да присуствују изложбама - написао је Хоџај.

Сви начини да се Срби застраше

Бибер-спреј може да ослепи и угуши дете

Гас који је косовски полицајац употребио садржи арому љуте паприке, која је и до 60 пута јача од најљућег соса. Такав иритира очи, кожу и плућа, а код мале деце може да изазове и слепило.

- Тај спреј је опасан по здравље бебе. Удара најпре на очи, изазива сузење и плакање свега десет секунди након апсорпције. Бол у очима је веома јак и траје чак до пола сата. Опасно је то што продире кроз кожу и у плућа, па отежава дисање - објашњава педијатар Драган Миљковић.

Калашњиковим на попа

Група Албанаца напала је јуче свештеника Епархије рашко-призренске Стевана Марковића, његову супругу и петогодишње близанце. Наиме, десетак нападача из криминогене породице Кељменди направило је блокаду на путу у селу Жач, пресрело свештеника и разлупало му ауто. Отац Стеван, како је рекао за један дневни лист, за длаку је избегао масакр пошто је један од нападача викао својима: "Калаш! Дајте ми калаш."

Пре тачно 18 година убили дечака

Милош Петровић из села Церница на Косову имао је само четири године када су га 28. маја 2000. године убили албански терористи које је предводио озлоглашени припадник ОВК Африм Заћери. Поред Милоша, у том нападу смртно су настрадали и Војин Васић и Тихомир Трифуновић. На надгробном споменику несрећног дечака стоји натпис: "Децо, станите и погледајте ме, ја тако мали, а зашто сам убијен", то је питање на које и данас нема одговора. Заћери због овог убиства никада није процесуиран, као и нико од његових помагача. Еулекс је од истраге тог монструозног чина над српским цивилима дигао руке наводећи да "нема доказа".

Малагурском забранили улаз на Косово

Приштинске власти забраниле су српском редитељу Борису Малагурском да уђе на Косово да би присуствовао пројекцији свог филма "Косово - моменат у цивилизацији". Редитељ је заустављен на прелазу Јариње, где му је уручен папир на коме пише да представља претњу по безбедност.

- Онима који покушавају да у Београд унесу материјал ОВК дозвољено је да промовишу тероризам у срцу Европе, а ја који се залажем за очување културне баштине сам "претња за безбедност" на Космету. Забрана је чин кукавичког очаја Рамуша Харадинаја, коме је истина највећи непријатељ - каже Малагурски.

Народ је преплашен, паника се шири

Да је тренутна ситуација на Косову напета и да су људи веома уплашени, каже Ксенија Божовић, заменица председника Грађанске иницијативе СДП, која је на директној вези са мештанима села Старо Градско.

- Осећају се небезбедно. У разговору с њима чује се само бол и разочарење, а пошто су им угрожена основна људска права, они траже заштиту. Паника се с правом шири даље и изван тог села јер смо више пута видели да овакви брутални напади нису случајни и ретки - прича Божовић.

Дачић одговорио Рами

Поводом изјаве албанског премијера Едија Раме да је Косово пример за добар однос према националним мањинама, министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је иронично да се тај однос одражава "протеривањем стотина хиљада Срба и паљењем цркава и манастира.

- Чули сте јуче да Хоџај каже да је Унмик завршио своје и треба да оде. Исте вечери имате напад на Србе, чак и на дете. То је довољан показатељ колико не разумеју ситуацију. Питање је за међународну заједницу шта ће да уради - рекао је Дачић.

Колико је новца САД замрзла Шешељу у страним банкама прочитајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА