Најновије

ПЕТРОНИЈЕВИЋ: Питање Косова је већ решено... (ВИДЕО)

Прекид преговора измешу Београда и Приштине којег смо били сведоци претходних месеци је планиран и изазван, сматра адвокат Горан Петронијевић. Само одсуство воље за разговорима, преговорима и компромисом значи да је ова ствар већ решена и обећана албанској страни, сматра адвокат.

Петронијевић (Фото: Јутјуб)

- Морамо да се помиримо са тим да они имају информацију да ће се њихов став подржати и да ће питање бити решено у њихову корист. Ако је решење да Србија призна Косово, то није решење и неће се десити. Не знам какав ће се компромис наћи - каже Петронијевић за "Ново јутро".

Каже, очигледно је да је САД преко Брисела решио да деминира минско поље на Балкану. Сматра да, ради гаса које пролази кроз територију региона, Америци одговара привремено стабилна ситуација.

У недељу ће бити одржана нова рунда преговора Београда и Приштине, што је јуче потврдио и председник Србије Александар Вучић. Социолог проф. др Владимир Вулетић каже да је за овај сусрет важан договор Грчке и Македоније, а који је охрабрио оне који на Балкану вуку конце споља.

- Важно је разлучити да је између Атине и Скопља постигнут компромис којим ниједна страна није задовољна, а да се у нашем случају инсистира на решењу које би било прихватљиво само за једну страну - каже Вулетић, додајући да случај имена Македоније треба да нам буде поука.

Директор Форума за етничке односе Душан Јањић каже да није превелики оптимиста, јер су на столу многа питања која су подигнута после хапшења Марка Ђурића.

- У недељу ће се водити политичко-безбедносни разговори између два председника са циљем провере да ли је атмосфера међу њима таква да иду даље. Ако ово буде успешно, наставиће се у понедељак са конкретним темама као што је ЗСО - каже Јањић.

Сматра да ће бити размене мишљења о наставку процеса. Главни циљ је контрола над територијом и све се, каже, своди на политичку игру превласти на КиМ.

Петронијевић каже да изјава Реџепа Хотија може да буде као подметнута нама како бисмо покренули питање поделе.

- Убеђен сам да Албанци неће рећи једну једину реч ако им неко није рекао да то уради. Зато ми личи као да је нама подметнуто да ми то поменемо. Њихов план је велика Албанија коју су подржале САД и оне су им савезник у том плану. Не смемо имати дилему да то није тако - каже адвокат.

Јањић је подсетио да у Санџаку не живе само муслимани и бошњаци, већ и Срби и Црногорци.

- Ако се заигра на етничку причу поделе, добићемо нови хаос који смо делимично доживели деведесетих и за време Другог светског рата - каже Јањић.

Он подсећа да Санџак није био део велике Албаније, већ НДХ. Сматра да ће Македонија убрзо добити позив за НАТО и постати чланица ЕУ по убрзаном поступку.

Цео разговор погледајте у наставку: 

Запад сели хаос из Македоније у Србију. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Пинк

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА