Најновије

МАКРОН ПРАВИ ЕВРОПСКУ ВОЈСКУ: Не требају му НАТО и САД, ево на кога ће прво ударити!

Француска је јуче са још осам држава чланица ЕУ, укључујући Велику Британију, покренула Европску иницијативу за интервенције - нову војну снагу ван оквира Уније, док Париз настоји да Лондон задржи близу европског система одбране након Брегзита.

Емануел Макрон (Фото: Синхуа)

Ројтерс наводи да је након месеци преговора са Немачком, коју Француска такође жели да види у центру ових нових војних снага, Европска иницијатива за интервенције настоји да окупи коалицију војски спремних да реагују на кризе у близини европских граница, без учешћа НАТО или САД. 

Наводи се да је министарка одбране Француске Флоранс Парли, на церемонији одржаној у Луксембургу заједно са министрима одбране Немачке, Белгије, Велике Британије, Данске, Естоније, Холандије, Шпаније и Португала, потписала писмо о намерама.

"Убеђени смо...да ми Европљани треба да будемо снажни, способни да увек учинимо више, у стању да заштитимо себе и наш суверенитет", казала је Парлијева новинарима након церемоније.

Ројтерс наводи да је француски председник Емануел Макрон изнео идеју о оснивању Европске иницијативе за интервенције у говору прошлог септембра и да је у почетку наишао на скептицизам, због тога што је ЕУ у децембру постигла договор о одбрамбеном пакту који је значајан по томе што му је циљ да истовремено развија војне снаге и оружје. 

Парлијева је казала да је и Италија требало да учествује у Европској иницијативи за интервенције, али је одустала након избора нове владе у Риму.

Ројтерс наводи да је, упркос забринутости око потенцијалног преклапања надлежности са НАТО, генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг, који је такође био у Луксембургу, поздравио одлуку о покретању Европске иницијативе за интервенције и оценио да ће она помоћи модернизацију европских војски и омогућити им брже мобилисање.

Прочитајте ОВДЕ каква је то брука пукла а тиче се британских разарача.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Војска Европске уније?

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА