Најновије

РУСИЈА СПРЕМА ЈЕЗИВ ПРОЈЕКАТ: Нови нуклеарни супер-торпедо, још се не зна његова моћ

Русија планира да оживи пројекат развоја супермоћних нуклеарних торпеда, рекао је Шамил Алијев, један од водећих руских специјалиста у интервјуу за руске медије.

Руски торпедо (Фото: Јутјуб)

Како преносе медији, цитирајући научника, у Русији се ревидира идеја академика Андреја Сахарова за стварање супермоћног торпеда са нуклеарном бојевом главом.

“Сада постоји тенденција да се вратимо идејама које раније нису биле реализоване. Сада се ставови Сахарова о производњи торпеда дужине 24 метра, пречника 1,5 метар, са нуклеарном бојевом главом, поново испитују,“ рекао је Шамил Алијев.

Вреди се подсетити да је у Совјетском Савезу постојао пројекат супер торпеда за коришћење против поморских база у САД, за удар на град који се налази на обали.

Експлозија бомбе може да створи џиновски талас – цунами који би уништио све на обали, па чак и даље од обале. Овај пројекат је реализован последњих година и представља велику претњу земљама НАТО у случају сукоба са Русијом.

Шамил Алијев је напоменуо да разлог зашто је ова идеја у СССР-у “ дуго чекала на реализацију није то што није добро функционисала, него што није било новца.“ Какве ће стратешке последице имати изградња овог новог торпеда није наглашено.

Белорусија снабдева украјинску војску војном техником. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Руски торпедо “кањон”

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА