Најновије

МАКЕДОНИЈА КРЕНУЛА ПУТИМ ЦРНЕ ГОРЕ: Привиђају им се "зли Руси"

Македонија неће допустити Русији да опструира договор о имену с Грчком који је Скопљу отворио врата за улазак у НАТО, рекла је у петак у Загребу македонска министрка одбране Радмила Шекеринска-Јанковска.

Македонија (фото: РИА)

"Одувек смо говорили да желимо добру сурадњу с Русијом, али одлуке су на нама. Македонија је донела одлуку", рекла је Шекеринска новинарима. 

Шеринска је додала да жали због одлуке о протеривању дипломата, али да ће њена влада "остати будна и фокусирана" на примену договора с Атинтом. 

Грчка је протерала двојицу руских дипломата и забранила улазак у земљу још двојици под сумњом да су покушали да поткопају споразум о називу Македоније договорен у јуну са Скопљем, а Москва је најавила да ће одговорити на исти начин. 

Грчка и македонска влада постигле су средином јуна договор о имену Македоније, која би требало да промени име у Северна Македонија. 

Тај договор мора да се ратификује у обе земље, а у Македонији је предвиђен референдум. 

"Референдум и донесене одлуке су у корист грађана и нећемо допустити ничије мешање на том путу", рекла је Шекеринска после састанка министара обране региона с америчким колегом Џејмсом Матисом у Загребу.

Према њеним речима, одлагање пријема Македоније у НАТО од 2008. изазвало је тешку политичку, привредну и финансијску кризу у земљи. 

"Нећемо допустити да се то икада више понови", рекла је она. 

Грчка је због уставног имена Македоније годинама блокирала почетак преговора о евроатлантским интеграцијама Македоније која је позивницу за чланство у НАТО чека од 2008. а од 2005. почетак преговора с ЕУ. 

Лидери НАТО су 11. јула позвали Македонију да почне преговоре о чланству а чланица би могла да постане када се дефинитивно потврди промена имена земље. 

Руско министарство спољних послова у четвртак је објавило да сматра да је Македонија силом увучена у војне снаге НАТО и да такав потез само продубљује поделе и повећава напетости у Европи.

ОВДЕ погледајте како је српска власт оставила грађане на административној граници на милост и немилост шиптарским бандама.

Извор: Радио Слободна Европа

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Шешељ: Македонија је српска држава

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА