Најновије

ДО КОЈЕ ГРАНИЦЕ ЋЕ ДА ПОПУШТА ВЛАСТ У СРБИЈИ: Шиптари из Прешева траже...

Скупштина шиптарских одборника, три општине југа централне Србије, усвојила је данас "Политичку декларацију", којом тражи од привремених косовских институција и власти у Београду да у дијалог о нормализацији односа буде укључен и, како кажу, политички статус Шиптара из Бујановца, Прешева и Медвеђе, територије коју они називају "Прешевска долина".

Шиптари у Прешеву и Срби у Скадру (фото: Јутјуб)

То решење они виде применом, како кажу, принципа реципроцитета са правима Срба на северу "Републике Косова", стоји, између осталог, у том документу.

Они сматрају да без решавања права Шиптара у "Прешевској долини" не може, како кажу, бити стварне нормализације односа Београда и Приштине.

Траже и да их у бриселском дијалогу заступа председник привремених косовских институција Хашим Тачи, наводи се у декларацији која је подељена медијима након скупштине шиптарских одборника у Бујановцу.

Они заправо траже да руководство привремених косовских институција, Тачи, чији легитимитет у дијалогу оспорава косовска опозиција, и Рамуш Харадинај, буду заступници њихових интереса у Бриселу, који би им, како сматрају, обезбедили исто "оно што Србија тражи за српску мањину на Косову и Метохији".

Шиптари југа централне Србије тврде да су мањина која је у Србији највише дискримисана и да су наводно "жртва" неслагања Београда и Приштине.

Судећи према ранијим изјавама шиптарских одборника, захтев да им се обезбеде подједнака права која имају Срби на северу Косова, Шиптари тзв. "Прешевске долине" очекују да буду укључени на високе позиције у Влади Србије.

Тако је на данашњој скупштину усвојен и закључак којим они траже "пуну реализацију колективних права Шиптара у складу са, како наводе, највишим стандарима предвиђеним међународним документима УН, ЕУ и Савета Европе и "добром праксом Оландских острва, Јужог Тирола и Косова".

Такође траже и суштинско повећање континуираног мониторинга од међународне заједнице ради, како наводе, реалне процене положаја Шиптара "Прешевске долине”. 

ОВДЕ погледајте како се на преговорима у Бриселу брутално гази Србија.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Шиптари руше српске светиње на Косову и Метохији

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА