Најновије

ПОНОС И ЧАСТ ЗА СВЕ СРБЕ: Канада одаје почаст првој и последњој жртви Великог рата

Комеморативни скуп поводом 100. годишњице завршетка Првог светског рата у главном граду Канаде Отави у четвртак 26. јула биће одржан у знак сећања на Србина и Канађанина, прву и последњу ратну жртву.

Српска војска у Првом светском рату (фото: Јутјуб)

Комеморацији ће, измедју осталих, присуствовати и представници Министарства спољих послова Канаде укључујући и амбасадорку Канаде у Србији Кати Чабу, а позвани су и представници дијаспоре и СПЦ из Канаде.

Комеморација је заједничка српско-канадска манифестација на чијем челу су амбасадор Србије у Канади Михаило Папазоглу и вишегодишњи градоначелник Отаве Џемс (Џим) Александер Вотсон .

Комеморација ће бити одржана у Сити холу, згради Градске скупштине Отаве, а на меморијалној плочи која ће бити постављена у централном делу тог здања у уводу је наглашено да Србија и Канада обележавају стоту годишњицу од краја Првог светског рата и да су две земље биле савезници.

Такође је наведено да комеморација представља сећање на погинуле свих националности уз одавање почасти првој и последњој жртви Првог светског рата о којима су на плочи уписани детаљи.

Прва жртва био је Србин Душан Дјоновић (16), ученик Краљевске трговачке академије, добровољац ратне јединице Војвода Јован Бабунски. Настрадао је од артиљеријске ватре са аустро-угарског извиђачког брода са којег је гранатиран Београд са Дунава. Било је то првог дана рата, 28. јула 1914. у 11 сати пре подне.

Последњи настрадали био је Канадјанин Џорџ Лоренс Прајс (26) који је служио у А једници канадских експедиционих снага у Белгији. Погођен је метком немачког снајпера 11. новембра 1918. у 10.58 пре подне. Умро је само два минута пре но што је истог дана у 11 сати ступило на снагу примирје којим је рат окончан.

Комеморација у четвртак није прва иницијатива амбасадора Папазоглуа поводом јубиларних годишњица Првог светског рата. Он је још пре четири године, на стоту годишњицу почетка Великог рата, објавио ауторски чланак који су пренели водећи канадски медији на оба званична језика те земље, енглеском и француском.

Остварујући једну од ауторских поенти да покаже и докаже да су две земље пре 100 година биле историјске савезнице чланак је тако и насловљен - Канада и Србија на правој страни историје.

Папазоглу је канадској јавности предочио виђење херојског доприноса српског народа у победи земаља-савезница међу којима је била и Канада.

У време комеморације поводом стогодишњице почетка Првог светског рата амбасадор Михаило Папазоглу одржао је и предавања на канадским универзитетима Отава, Торонто, затим у Кингстону, Калгарију и Ванкуверу, као и на колеџу у Монтреалу.

ОВДЕ погледајте како је Душко марковић напао патријарха.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Хеј, трубачу, с бујне Дрине

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА