Најновије

ЗЛОЧИНАЦ ИЛИ "СРПСКА МАЈКА": Суд одбио захтев да рехабилитује Недића! Ево зашто!

Виши суд у Београду одбио је захтев за рехабилитацију Милана Недића, премијера Србије током Другог светског рата.

Скуп подршке Недићу, фебруар, Београд (Фото: Јутјуб)

То значи да Суд није укинуо Уредбу ФНРЈ из 1949. године којом је колаборационистички премијер проглашен за ратног злочинца и на основу које су му одузета имовинска и грађанска права.

Суд је решењем написаним на стотинак страница, образложио ову одлуку у којој стоји да је увидом у све приложене доказе и након саслушања сведока закључио да се нису стекли правни услови да Недић буде рехабилитован.

На ову одлуку Вишег суда предлагачи сада имају право жалбе Апелационом суду у Београду.

Поступак рехабилитације трајао је пуне три године током којих је одржано 12 рочишта. Прво је одржано 7. децембра 2015. године, од када је саслушано шест сведока. а Суду је достављено на хиљаде страна докумената, највише из Архива Србије.

Захтев да се „српској мајци", како су Недића звали, врате грађанска права потекао је од Српског либералног савета, Удружења политичких затвореника и жртава комунистичког режима и породице Недић.

Предлагачи су покушали да докажу да Недић, који је на челу Владе националног спаса био од августа 1941. до октобра 1944. године, није одговоран ни за Холокауст у земљи, ни за оснивање логора, као ни за масовна стрељања.

Како је тврдио адвокат Зоран Живановић, Влада коју је водио формирана је и радила у складу са тадашњим правним нормама, јер када нека земља капитулира - нема даље борбе.

Предлагачи су наводили и да је Недић спасао многе који су бежали од Италијана, Албанаца с Косова, Бугара и Мађара, као и да је помогао многим ухапшеним скојевцима.

Недићева влада распуштена је 4. октобра 1944, а он је два дана касније, са већином министара пребегао из земље. Британци су га предали југословенским снагама 1. јануара 1946.

Према званичној верзији, Недић се убио скоком кроз прозор затвора Озне и никада формално није оптужен, ни осуђен.

Прочитајте ОВДЕ зашто патријарх Иринеј остаје при својој изјави о Србима у Црној Гори, упркос бурним реакцијама црногорских званичника.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Овако је било на скупу подршке Недићу и контрамитингу одржаном у фебруару ове године у Београду.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА