Најновије

DW: Кад се помене подела Косова - у Скопљу се најеже

На помињање могућности поделе Косова или размене територија многи у Скопљу се најеже.

Скопље (Фото: Фејсбук)

Стручњаци сматрају да Македонију може погодити домино-ефекат решавања косовског питања и да зато треба пожурити у НАТО.

Македонија мора да отвори четворе очи како је не би ударили нови ветрови из северног суседства. У Србији се ствари у погледу питања Косова убрзавају, а јавност се интензивно припрема за некакво решење. Из иступа више српских званичника и самог председника Вучића могло се закључити да је на столу и те како стара прича о подели Косова или замени територија.

Како је у загребачком недељнику "Глобусу" на основу својих разговара са Вучићем проценио новинар Дарко Худелист, идеја српског председника је мање-више "Север Косова у замену за признање", премда признање не мора бити експлицитно. Приштински лист "Газета експрес" јавља да су се у том правцу "договорили" председници Трамп и Путин на недавном састанку у Хелсинкију.

Према дипломатским изворима у Скопљу, ове идеје нису нове, али су до сада изношене само као пробни балони или пак у закулисним преговорима.

- Подела Косова или размена територија је стара идеја националиста у Београду и Приштини - каже Стево Пендаровски, координатор за припрему Македоније за чланство у НАТО. Та идеја, према његовим речима, никада није добила подршку у релевантним међународним круговима који су у процесу распада Југославије инсистирали на раније успостављеним административним границама њених република те покрајине КиМ.

Пендаровски приче о договору Трампа и Путина о Косову назива "шпекулацијама" чији је узрок темељно непознавање тога како функционише светска политика. "Од Другог светског рата велике геополитичке комбинације и подела интересних сфера никада се нису договарале на билатералним сусретима. Арапско пролеће или анексија Крима само су два од бројних примера."

Он је уверен да ће решење косовског проблема бити такво да не угрожава регионалну безбедност и каже да два кључна елемента већ дуго фигурирају у међународној заједници: "Београд неће експлицитно признати косовску независност, али ће морати да успостави дипломатске односе са Приштином. Друго, Срби на северу ће добити одређени степен аутономије која неће смети да се назива 'аутономијом'".

Македонска политичка елита је веома заинтересована да се међуетнички проблеми у суседству не решавају територијално, то јест новим разграничењима и прекрајањем мапа. Јер најмање четвртина грађана су етнички Албанци, углавном концентрисани на северозападу земље.

- Евентуална подела Косова отворила би дилеме будућности косовског ентитета и могућност спајања са Албанијом и тиме на дуги рок дестабилизовала и Прешевску долину на нашој северној граници - каже аналитичар Сашо Орданоски.

Прочитајте ОВДЕ шта Шешељ каже о угрожености Врања од стране Шиптара.

Извор: Дојче веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Протести у Скопљу због споразума са Грчком

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА