Најновије

РУСКИ ЕКСПЕРТ О АМЕРИЧКОМ ЧУДУ ОД БОМБЕ: Не бојимо се, већ имамо спреман одговор! (ВИДЕО)

Руски војни стручњак изнео је забринутост око израде нове верзије нуклеарне гравитационе бомбе Б61-12 у САД, објавила је руска војна новинска агенција Интерфакс-АВН 2. јула.

Нуклеарна бомба (Фото: Јутјуб)

Руски академик Алексеј Арбатов, војни стручњак, рекао је да нуклеарна гравитациона бомба Б61-12, са којом САД спроводе низ тестова, не представља директну претњу Русији, али компликује стратешке односе.

Руски стручњак, који руководи Центром за међународну безбедност Института за светску економију и међународне односе, рекао је да се нуклеарна гравитациона бомба Б61-12 уклапа у амерички концепт, омогућавајући ограничено нуклеарно ратовање које “наводно неће подразумевати општу ескалацију и општу смрт", а ово заузврат може смањити праг употребе нуклеарног оружја.

Према његовим речима, бомба тестирана у САД није само још једна модификација Б61.

“Ово је одређени квалитативни скок, ако су САД раније имале бомбе слободног пада, ова бомба је вођена, има много више прецизности,“ рекао је стручњак.

Бивши шеф Стратешких ракетних снага, и тренутни саветник команданта ракетних снага, Виктор Јесин, рекао је у понедељак за лист Московски Комсомолетс да верзију бомбе Б61-12 сада америчка војска тестира са стратешког бомбардера, а раније се ово тестирање обављало са тактичким авионом.

“То значи да ће ова бомба бити универзална, и може се користити не само са тактичким авионима, већ и стратешким. Ово је прва високопрецизна нуклеарна бомба,“ истакао је В. Јесин.

Према његовим речима, Русија нема слично оружје. "Ми се фокусирамо само на један тип високопрецизног оружја – високопрецизне крстареће ракете", рекао је стручњак.

Раније је америчко ваздухопловство тестирало нуклеарну бомбу Б61-12 тако што су је избацивали из стелт бомбардера Б-2 Спирит изнад Неваде.

"Ови квалификациони тестови летења показују да дизајн Б61-12 задовољава системске захтеве и илуструју континуирани напредак програма за продужење животног века Б61-12 како би се задовољили захтеви националне безбедности", рекао је бригадни генерал Мајкл Лутин, главни помоћних заменика администратора за војну примену ННСА.

Очекује се да ће нуклеарна гравитациона бомба Б61 Мод 12 бити компатибилна са Ф-35, и да ће ући у службу до 2020. године, замењујући постојеће варијанте Б61 у америчком арсеналу. Оружје ће носити и Б-2 Спирит и његов наследник, Б-21 Раидер, који је тренутно у развоју.

Тестирање је изведено у Бази 99 америчке авијације, коришћен је Ф 35 и до сада је било 26 тестирања бомбе, од којих је последње било 2. јуна.

САД започеле највећи трговински рат у историји, Кина приморана да одговори. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: defence-blog. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА