Најновије

ДОДИК: Срби имају две државе- Велику Србију и велику Републику Српску!

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је у Братунцу да ће се заложити да парламент Српске поништи и одбаци срамни извештај Владе Републике Српске о Сребреници, који су написали тадашњи високи представник Британац Педи Ешдаун и његова служба, а кориштен је у Хагу да би се пресуђивало Србима.

Милорад Додик (Фото: Сајт председника РС)

Додик је рекао да ће позвати све представнике политичких партија да то заједно учине, јер је тај извештај подметнут.

„Извештај је написан мимо Срба, донесен из ОХР-а, а представници Владе из тога времена натерани су да то признају“, рекао је Додик у Братунцу, где је присуствовао помену за више од 3.500 Срба страдалих у средњем Подрињу у протеклом рату.

Он је додао да ће, чим се врати у Бањалуку, покренути ту иницијативу, те је изразио уверење да ће и предсједник СДС-а Вукота Говедарица то подржати.

„Мислим би то било часно. То смо морали и требало је да давно учинимо“, рекао је Додик.

Он је поручио да Република Српска мора да поштује, пре свега, своје жртве, али и жртве других.

„Боли ме као човека бол сваке мајке без обзира из ког народа долази, али моја и бол мог народа је мени највећа“, нагласио је предсједник Српске.

Говорећи о страдању српских бораца и цивила – жена, деце и стараца у братуначком крају, Додик је констатовао да је изостала правда судова, те да у ово место годинама долази са истим осећајем горчине и жалом што за српске жртве нема правде.

„Поново смо наивно веровали да ће инсталисани суд у Сарајеву казнити Насера Орића за оно што је урадио овде и поново се изненађујемо што се то није десило“, рекао је Додик.

Он је нагласио да боли чињеница да је тај исти суд са пет година казнио тројицу одраслих, бахатих који су силовали десетогодишњу српску девочицу у ратном Сарајеву.

„Ови, који су погинули овде, нису се борили за БиХ него за Републику Српску, веровали су у то, а не у то да ће се за њихове животе правда делити у Сарајеву“, додао је Додик.

Према његовим речима, дејтонска БиХ је смишљена да би у њој нестали Срби, који зато морају да остану око Републике Српске, те да је за опстанак српског народа потребно да Срби имају своје државе.

„Срби имају две државе, један народ са две државе – једна је велика Србија и једна је велика Република Српска“, рекао је Додик.

Председник Додик је нагласио како је за независну и самосталну Републику Српску, јер тамо где српски народ нема државу буде му угрожена слобода.

Он је напоменуо како не верује у БиХ, али да поштује Дејтонски споразум, те је изразио сумњу да би БиХ функционисала без странаца.

Додик је захвалио амбасадору Русије Петру Иванцову што годинама долази на одавање почасти српским жртвама, јер то представља поруку те велике земље у искрено пријатељство, а не оно што смишљају о малигним намерама Руске Федерације да овде нешто чини.

Он је упитао зашто нема британског, њемачког или америчког амбасадора на одавању почасти српским жртвама, те је додао како ће за неколико дана бити присутни у Сребреници. „Није спорно да буду тамо, али зашто их нема када је наша бол у питању“, нагласио је Додик.

Председник Републике Српске назвао је страдалничком историју српског народа.

„Историја у којој је за нас Србе у целини стратешики намењено да будемо расути, подељени, па су нам смислили причу како постоје хрватски, босански, косовски, црногорски, па замислите и србијанскски Срби. Само да би поделили јединствено национално ткиво српског народа, наше вредности, идентитет, веру, писмо, језик“, додао је Додик.

Према његовим ријечима, Србима у БиХ су смислили да су босански Срби.

„Замислите цинизма – ниједан страдали Србин овде није страдао зато што је босански Србин него што је Србин. Да је био босански Србин, да је остао на другој страни, можда не би страдао“, рекао је председник Српске.

Он је истакао да је у Братунац дошао као председник и политичар. „Моја политика није политика мржње, него политика одбране српског народа и поносим се што припадам овом народу“, нагласио је Додик и поновио да је опстанак Републике Српске гарант опстанка српског народа на овим просторима.

Додик је додао да неће рећи ниједну реч да угрози бол било кога, али да „Мајке Сребренице“ нису удружење које оплакују бол своје деце, већ политичка, продужена рука режима у Сарајеву.

„Мислим да злоупотребљавају бол. Немојте то радити, покушајте да заједно са нама изградимо друштво у којем ћемо живети једни поред других, ви у својој, ми у својој држави“, поручио је Додик.

Председник Српске је указао на важност опстанка српског народа у Подрињу, уз границу Србије, констатујући да су прератне власти занемаривали развој тог дела.

„Тек сад са Владом Србије и председником /Александром/ Вучићем можемо да градимо мост у Братунцу, који се овде чека не из обести, већ је функционална потреба за једниство овог народа“, рекао је Додик и додао да се радује његовом скором пуштању у саобраћај.

Погледајте ОВДЕ како су Албанци данас покушали да спрече митрополита Амфилохија да служи литургију.

Извор: Срна

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Додик поручио да треба поништити срамни извештај о Сребреници

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА