Најновије

ОРБАН ПРАВИ САВЕЗ ДРЖАВА: Србија важан члан

Србија не припада Балкану, већ централној Европи. Историјски интерес Мађарске је да са Србијом буде у истој политичкој заједници.

Орбан (фото: Синхуа)

Мађарски премијер Виктор Орбан одабрао је румунску бању Тушанду, насељену Секељима који говоре мађарски, да пред припадницима своје владајуће партије "Фидес", која се ту окупља сваког лета, представи недавно своју визију "нове Европе". А она укључује и Србију. Његов пројекат Е 6 спаја четири земље Вишеградске групе - Мађарску, Пољску, Чешку и Словачку - плус Румунију и Србију у политичку и економску унију.

Истичући да "алтернатива глобализму постоји", Орбан свој план заснива на пет тачака. Он централноевропски пут види као савез независних држава заступљених у ЕУ по принципу "једна нација, један глас", повезаних заштитом хришћанске културе, традиционалне породице, националне економије, уз одбијање мултикултурализма и имиграције.

Орбан сматра да тежиште треба да се помери ка средњој Европи, јер западна има све више проблема у безбедносном смислу, што утиче на економски раст и квалитет живота. Његова група Е 6 представља и противтежу најмоћнијим земљама ЕУ, које инсистирају све више, како је то формулисао француски председник Емануел Макрон, на Европи "у више кругова".

Орбанова идеја је да се глас земаља "нове Европе" јаче чује у ЕУ ако заједнички иступају. Савез шест земаља које укупно броје 93 милиона људи имао би значајан економско-политички потенцијал. Многе од њих имају бољу комуникацију са новом администрацијом у Вашингтону, али и са Москвом, него неке од земаља "старе" Европе. Уз то, управо ова група земаља у Европи чини окосницу великог кинеског пројекта "Појас и пут":

- Стогодишња усамљеност Мађарске је завршена, регион треба повезати мрежом ауто-путева и пруга. Када буде готово са обновом Карпатског басена, требало би формирати нови, снажан и безбедан регион - поручио је Орбан.

Прикључивање Србије Вишеградској четворки се помињало и раније, али овог пута она долази у тренутку када сарадња Мађарске и Србије достиже историјски врхунац. Само у фебруару у Будимпешти је потписано 10 споразума о сарадњи и девет међудржавних споразума. Договорена је изградња пруге Београд - Будимпешта, робна размена у 2017. износила је милијарду и по евра. Мађарска је један од највећих заговорника што скоријег уласка Србије у ЕУ.

Али, Орбанова визија ЕУ знатно се разликује од оне коју пројектује либерална Европа, због чега је у сталном сукобу са Бриселом. Орбан је оштро критиковао бриселски естаблишмент, називајући га некомпетентним да се избори са мигрантском кризом. Европска комисија фаворизује, према његовим речима, оно што он назива "либералном недемократијом", уз ограничење слободе говора у име такозване политичке коректности. Но, док му је Брисел оштро узвраћао и претио, Орбан је у Мађарској побеђивао.

По мандату који укупно траје више од деценије, Орбан је не само трећи у мађарској историји, већ и премијер који ужива огромну популарност и ниже економске успехе. Прошле године Мађарска је забележила раст од четири одсто. Кредит узет од ММФ-а на почетку економске кризе 2008. отплаћен је, а ММФ послат кући. Извоз је порастао, а незапосленост пала на око шест одсто.

Мађарски премијер је показао и амбицију да се профилише као вођа европских неоконзервативаца, али отворено питање било је колико су идеје које је применио на Мађарску примењиве на остатак Европе. Као заговорник суверенизма, у неколико наврата је долазио у сукоб са ЕУ. Орбан је јачао односе Мађарске и Русије, критикујући санкције ЕУ према Москви.

Због умереног евроскептицизма, популистичке реторике и пропагирања концепта нелибералне демократије, Орбан је постао један од најутицајнијих лидера у ЕУ. Подршка од чак 70 одсто коју је освојио на последњим изборима, даје му ветар у леђа.

Орбан нуди вредности које су Европу учинили онаквом каква је била - моћна и јака. Његов програм у пет тачака већ је назван "орбаномика", а он сам "европски Трамп". 

ОВДЕ погледајте шта кажу руски медији о Вучићевој издаји.

Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Орбан има намеру да продуби односе са Русијом

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА