Најновије

ВОЈСКА СРБИЈЕ ПРОСЛАВИЛА ДАН АВИЈАЦИЈЕ: Нећемо изнајмљивати наше небо (ФОТО)

Небо над Србијом је слободно и ми ћемо своје небо сами чувати, поручио је данас министар одбране Александар Вулин на свечаности поводом Дана рода авијације, уприличеној на аеродрому "Батајница".

Споменик пилотима палим за отаџбину (фото: МОРС)

"Захваљујући великом разумевању врховног команданта Војске Србије и великом улагању које читава Србија предузима када је наше ваздухопловство у питању можемо да кажемо да се изједначавамо у технолошком смислу и са другим, далеко напреднијим и богатијим армијама" оценио је министар.

Додао је да Србија неће, као неке друге земље, изнајмљивати заштиту свог неба, да неће никоме плаћати никоме да чува наше небо.

"Војска Србије, наше ваздухопловство и авијација су у стању већ сада да чувају наше небо и да за то не тражимо помоћ ни од кога", нагласио је министар.

Модернизација ће бити настављена, поручио је, те навео да то укључује набавку нових мигова, али и нових хеликоптера, те побољшање материјалног положаја припадника авијације.

"Њихове дужности су специфичне, њихова одрицања су таква да то мора бити прихваћено и да се то мора наградити на посебан начин, на чему већ сада радимо са Командом Ратног ваздухопловства ипротивваздухопловне одбране, и веома брзо ћемо пред наше припаднике и изаћи с конкретним мерама. Небо над Србијом је слободно, након НАТО агресије никада нисмо били у бољем стању и наше небо ће чувати српска авијација", поручио је министар одбране.

Према речима команданта РВ и ПВО бригадног генерала Душка Жарковића данашњи дан је велики празник за све авијатичаре.

"Гледамо у будућност с надом да ће она бити далеко боља, а на то нам указује управо опремање РВ и ПВО, како авионима тако и хеликоптерима. Паралелно с опремањем упућујемо наше људе на обуку и у иностранство и очекујемо да ће у наредне две-три године оперативне способности РВ и ПВО бити значајно подигнуте на виши ниво и допринети одбрани наше земље", рекао је генерал Жарковић.

После свечаности, министар Вулин и генерал Жарковић положили су венце на споменик Херојима авијације на батајничком аеродрому.

На данашњој прослави Дана авијације додељени су летачки знакови, награде и похвале, а приређен је и дефиле јединица.

Пилоти у Краљеву прославили Илију Громовника

Уз пригодну свечаност, сечење славског колача, смотру јединица и изложбу средстава ратне технике, на војном аеродрому „Морава“ у Лађевцима, недалеко од Краљева, припадници 98. ваздухопловне бригаде Војске Србије обележили су у четвртак Дан рода авијације и крсну Славу – Светог Илију “Громовника“, којег српски ваздухопловци славе као свог заштитника још од 1924. године.

Свечаности у Лађевцима присуствовао је и пуковник Александар Бјелић, начелник штаба Команде РВ и ПВО, као и представници краљевачке и чачанске локалне самоуправе, полиције и Жандармерије, пензионисани официри и бројни гости.

- Ове године Дан авијације славимо гледајући у будућност са оптимизмом. После вишедеценијске стагнације, изостанка озбиљнијег улагања и опремања савременим ваздухопловима, чини се да за српску авијацију и РВ и ПВО долазе боља времена – рекао је пуковник Бјелић обраћајући се присутнима.

Према његовим речима, након опремања са два транспортна хеликоптера претходних година, наша авијација је опремљенија и за шест ловачких авиона МиГ-29 који ускоро улазе у оперативну употребу, а очекују се и хеликоптери Х-145 и унапређење стања транспортних авиона.

- Радимо и на модернизацији школско-борбених авиона, у употребу смо увели и школске авионе „Ласта“. Дубоко свесни својих ограничења актуелног тренутка, ми ове кораке тумачимо као знак поверења у ваздухопловство и постојање свести о његовом значају – нагласио је пуковник Бјелић.

Идеја у увођењу ваздухопловства у наоружање војске Краљевине Србије зачета је 2. августа 1893. године уредбом о формирању целе војске којом је било предвиђено да се по једна ваздухопловна балонска чета налази у саставу сваке дивизије. Две деценије касније, 1912. године група српских официра упућена је на школовање и обуку за пилоте у Француску, а упоредо са обуком извршена је и куповина авиона. Наредбом министра војног Радомира Путника потом је формирана ваздухопловна команда у Нишу чиме је Србија стала раме уз раме са тада малим бројем земаља у свету које су имале војно ваздухопловство. 

ОВДЕ погледајте како је данас ДВД прославила дан тог рода војске у Русији.

Извор: Танјуг/Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Херојска 252. окбр у борби против НАТО 1999

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА