Најновије

ОВАКО ЋЕ ИЗГЛЕДАТИ СМАК СВЕТА: И ближе је него што мислите

За урагане и тропске олује још увек не постоји категорија 6. Најснажније непогоде ове врсте које могу да униште читаве градове попут Њу Орленса или Њујорка имају ознаку 5. Метеоролози и научници нису предвиђали да би могло да дође до потребе за новом категоријом 6, која би укључивала ветрове који прелазе брзину од 322 километра на сат.

Судњи дан (фото: Pixabay)

Ураган Флоренс и тајфун Мангкут однели су десетине живота на истоку САД и Филипинима, а истраживачи кажу да због климатских промена неће бити бројчано више олуја, али ће оне бити све моћније и појављиваће се и тамо где их сада нема, наводи "Дојче веле". 

Тобијас Гајгер, научник Потсдамског института за истраживање климе каже за ДВ да је "ова сезона тропских олуја већ сада је јача од прошлогодишње". 

- Активност једне сезоне не мери се само бројем олуја које стигну до копна него колико тропске олујне енергије се укупно генерише изнад океана. Већ сада је генерисано више енергије у северној хемисфери него у целој 2017. годино - наводи Гајгер. 

Он додаје да "ту додуше не постоји тренд". 

- Али кључно је што очекујемо повећање броја ретких, али посебно јаких тропских олуја. А то су оне које збиља могу бити опасне - каже Гајгер који проучава последице климатских промена на екстремне временске неприлике и привреду. 

Гајгер објашњава да климатске промене повећавају температуру мора што је неопходан услов за тропске олује. 

- Када су те температуре високе, олује могу на већим дистанцама прикупљати енергију и наносити већу штету. Постоје области које су на граници да достигну температуре довољне за настанак тропских олуја - оне би могле да се појаве све до северног Атлантика и погађају области које су до сада ретко или никада биле на удару. Укупно са климатским променама не очекујемо по сваку цену више олуја, али очекујемо посебно јаке олује - каже он за ДВ. 

Гајгер подсећа да је прошла година била рекордна што се тиче материјалне штете након сезоне урагана са 280 милијарди долара, али не жели да прогнозира штету ове сезоне која траје још два месеца. 

- Начелно ће урагани убудуће наносити више штете. Важан фактор је ту и благостање. Људи граде више скупљих кућа у делимично веома рањивим областима. Рецимо у Северној Каролини се потпуно игноришу климатске промене и раст нивоа мора. Тамо се изводе грађевински пројекти на острвима која би наредних деценија могла често да буду погођена - закључује Гајгер.

ОВДЕ погледајте где је био најстарији српски град.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Стравични ураган

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА