Најновије

"Ако Балкан буде без балканизације, шансе за ЕУ реалне"

Скоро две деценије од завршетка последњег рата на Балкану, постоји шанса да термин "балканизација" постане ствар прошлости, наводи Блумберг.

Балканизација Балкана (фото: Правда)

Блумберг тврди да све земље бивше Југославије сада имају реалне шансе за чланство у ЕУ, али напомиње да на том путу треба решити још "неколико сукоба" од којих се као најинтензивнији помиње "сукоб између Београда и Приштине".

Блумберг у тексту под називом "Замислите Балкан без балканизације", подсећа на први сусрет председника Србије Александра Вучића са косовским председником Хашимом Тачијем у августу у Аустрији, где су разговарали о могућим компромисима, уз опаску да је "то био моменат наде". 

Агенција, међутим, додаје да ће бити неопходно много више стрпљења да би од наде настали опипљиви резултати. 

Европска унија је, како се наводи, "непорециво најефективнија мировна машинерија, са тенденцијом да избрише границе и умири спорове без употребе силе", а до сада су само две бивше југословенске државе, Словенија и Хрватска, постале њене чланице. 

"Осталих пет, ако се Косово рачуна, као последње које је прогласило независност, коју не признаје пет држава чланица Европске уније, остају на чекању", наводи се у тексту. 

Оне су, наводи Блумберг, "спутане економском заосталошћу и корупцијом као и сукобима какве ЕУ не жели унутар својих оквира". 

Србију Блумберг назива прваком у трци за чланство у ЕУ, али наводи да је пред њом тежак задатак, јер, како објашњава, ЕУ од ње захтева "свеобухватан, правно обавезујући споразум за нормализацију односа с Приштином" и то је, тврди агенција, услов за придруживање, што је, додаје, услов и Приштини за напредак. 

Преговори о нормализацији, који трају од 2011. године, по оцени Блумнерга, иду "болно полако". 

У тексту се подсећа и да је управо због тога шефица европске дипломатије Федерика Могерини охрабрила Вучића и Тачија да потраже политички компромис, али констатује да су препреке биле велике. 

"Вучић је недавно похвалио бившег југословенског председника Слободана Милошевића који је умро 2006. током суђења за ратне злочине, карактеришући га као 'великог вођу'. Он и Тачи који је некада био припадник косовских герилских снага које су се бориле против Милошевића, морају да прикрију међусобне антипатије само да би разговарали. Успомене на рат на Косову су и даље снажне", наводи се у тексту. 

Могеринијеве и актуелни састав Европске комисије завршавају наредне године мандат, подсећа агенција, уз опаску да би она сигурно желела да свој мандат заврши тријумфално, али и уз упозорење да би неизвесност по питању будућег састава Европске комисије и њеног става о проширењу Уније такође могли да утичу на убрзање процеса преговора. 

Због свега тога, а у тренутку када су се Вучич и Тачи појавили на преговорима о могућности разумене територија као решењу, на кратко је деловало као да би неким чудом ствари могле ускоро да се разреше, примећује Блумберг, али и констатује да је тај утисак највероватније преурањен. 

У том смислу агенција помиње да су се и српски и косовски стручњаци само насмејали упитани да кажу на којој је тачки тренутно процес нормализације, те закључује да: 

"О чему год да стране преговарају, то није за јавност".

ОВДЕ погледајте зашто је Иран бесан.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Азра – Балкан

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА