Најновије

СЕЋАТЕ СЕ БИТКЕ ЗА ИСТОЧНУ ГУТУ? Погледајте шта сада раде џихадисти Џаиш ал Ислама, ко их подржава и шта спремају

Дана 27. септембра лидер Џаиш ал-Ислама Есам ал-Буваидхани потврдио је у интервјуу новинској агенцији Ројтерс да се његова група придружила про-турској Сиријској националној армији (СНА). Према речима ал-Буваидханија, Џаиш ал-Ислам се тренутно реорганизује и обнавља.

Џихадисти Џаиш ал Ислама (Фото: Јутјуб)

Група која се у априлу повукла из региона Источне Гуте, гради град са школом, џамијом, клиником и око 1.400 кућа за расељене породице својих бораца. Локални привредници оснивају нови град, који се налази 15 километара северно од града Ал-Баба у северном Алепу.

У интервјуу, Ал-Буваидхани је обећао да ће се вратити у Источну Гуту и да ће чак срушити владу у Дамаску. Циљ који он и његова група нису постигли током последњих седам година упркос томе што су држали позиције неколико километара од главног града и добили масовну подршку Запада.

- Није немогуће да Асад падне, поготово с обзиром на то да су се опозиционе снаге данас окупиле на једном месту – рекао је Ал-Буваидхани за Ројтерс.

Прошлог месеца сиријски про-опозициони лист је известио да Џаиш ал-Ислам гради војне базе и кампове у Алепу и купује оружје од група подржаних од Турске. Тада су посматрачи рекли да група можда планира да присили своје преостале борце на нови оружани сукоб у нади да ће сакупити више новца из Турске.

Џаиш ал-Ислам је озлоглашен због киднаповања, мучења и погубљења стотина цивила, укључујући и активисте опозиције. Руководство групе такође је зарадило милионе крађом од својих присталица и рекетирањем опкољених цивила у Источној Гути.

Иран је спреман да удари жестоко по циљевима САД. Погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Предаја терориста Џаиш ал Ислама у Источној Гути

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА