Најновије

БИРН: Ко је аутор спота који је стигматизовао Оливера Ивановића? (ВИДЕО)

Важно је да се говори о убиству Оливера Ивановића и да се открију неке ствари, рецимо ко је аутор спота против Ивановића који га је стигматизовао. То је страшан моменат и било би добро да чујемо од Савета РЕМ-а да ли су га видели и како су га одобрили, каже новинар БИРН-а Милан Радоњић, који је урадио један од последњих интервјуа с Ивановићем.

Милан Радоњић, новинар БИРН-а (Фото: Јутјуб)

Радоњић објашњава да о убиству знамо јако мало и то углавном оно што се добије од институција Приштине. У првој реакцији Београд је говорио о акту тероризма, касније је преовладао утисак да се ради о политичком убиству.

"То је била паушална оцена и више се тиче контроле штете коју цела та трагедија може да има на режим у Србији. Може да се говори о негативној кампањи која је вођена и како је та кампања довела да Оливер Ивановић буде остракизован из заједнице и учињен легитимном метом".

Он објашњава да убиство Оливера Ивановића треба посматрати као кулминацију таласа насиља који је погодио север Косова од потписивања Бриселског споразума.

"То потписивање је једно ново рачунање времена на Косову. То је једна тектонска промена која се догодила и у коју се Ивановић није најбоље уклапало".

Није у духу истраге да прође оволико времена а да се тужилац не појављује и јавност упознаје с прогресом, сматра Радоњић.

"Имамо ситуацију где кроз неформалне канале сазнајемо неке информације, то је све дозирано, као да те информације више служе као упозорење некоме него за саму истрагу. Имали смо шокантну изјаву председника првог дана, који се обрушио на политичке противнике, треба да се чува пијетет човека који је жртва политичког атентата, политичарима није посао да говоре о истрази, већ да елиминишу говор мржње из медија и свог дискурса".

Говорећи о преговорима Београда и Приштине, Радоњић је нагласио да су ти преговори дошли у ћорсокак и пре убиства, које је, сматра, означило њихов крај.

"Идемо ка томе да ће политичари седети у некој просторији као оној у Дејтону и чини се да им неће бити дозвољено да изађу док се не договоре".

Балканска истраживачка мрежа новинара (БИРН) објавила је део интервјуа са Оливером Ивановићем из октобра 2017. године у којем он именује Милана Радојичића као кључну фигуру и особу која стварно има моћ на северу Косова.

Како је наведено, Ивановић је тада замолио новинара БИРН-а да не емитује тај део интервјуа.

"Радојичића и у Косовској Митровици пуно људи није познавало све до 2014. јер није из тог града, оно што ме је зачудило је да је Оливер Ивановић рекао - немојте то да објављујете, што није личило на њега. Та информација ми се учинила значајном, у редакцији је превовладао интерес да јавност сазна шта је Ивановић говорио пре него што је убијен".

Врх државе се прво дистанцирао од Радојичића, негирао боље познавање, а након тога је промовисан у потпредседника Српске листе, да би након полицијске акције Приштине, која га сумњичи да је повезан са убиством Оливера Ивановића у Београду био ослобођен те сумње.

"Тај пут ме подсећа на улазак Аркана у парламент. То је један спој неких активности које не могу да се назову лепим именом и саме политике, који је неуобичајен и опасан и који представља преседан. Када видите говор тела с којим Радојичић и Горан Ракић разговарају с Харадинајем, ви видите да постоји хијерархија, бојим се да је то преседан који ће имати последице".

Прочитајте ОВДЕ све детаље о протестној шетњи за Оливера.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА