Најновије

Русија има предлог за Северну Кореју, а тиче се нуклеарног оружја! А Амери...

Русија је у тајности прошле јесени понудила Северној Кореји да напусти свој програм нуклеарног наоружања у замену за атомску електрану. Ово је понуђено као потенцијално решење застоја у дипломатским односима Сједињених Држава и Северне Кореје због нуклеарног арсенала ове источноазијске земље.

Илустрација (Фото: Министарсво одбране Русије)

Према тој понуди, влада у Москви би оперисала нуклеарном електраном а сви нуспроизводи би били пребачени у Русију, све са циљем да се Северној Кореји обезбеди веома потребан извор енергије док јој се истовремено ускраћује прилика да ту електрану користи за прављење оружја.

Сматра се да је Русија овим желела да истакне своју улогу у регионалним мировним преговорима о Корејском полуострву, али су политички аналитичари скептични по питању шанси за успех такве стратегије, преноси британски “Телеграф”.

Обавештајци су сазнали за руску понуду 2018, али није познато како је америчка влада реаговала, нити да ли је тај предлог и даље важећи. До сада ни Стејт департмент, ни Бела кућа, ЦИА, Канцеларија директора националне обавештајне службе, нити руска амбасада у Вашингтону нису коментарисали ове наводе.

- Руси су веома опортунистички настројени кад је реч о Северној Кореји, а ово није први пут да гањају удео у енергетском сектору у тој земљи. Претходне администрације нису гледале благонаклоно на ове руске потезе, али са председником САД Доналдом Трампом никад не знате јер на њега се не може применити традиционално размишљање – каже Виктор Ча, бивши званичник Беле куће, који је прошле године био номинован за америчког амбасадора у Јужној Кореји.

Русија жели да севернокорејски лидер Ким Џонг Ун посети Москву, али овај се још није одазвао том позиву. Ким, који се почетком јануара састао са кинеским председником Сијом Ђинпингом у Пекингу, сада је фокусиран на други самит са Трампом, који ће се одржати крајем фебруара или почетком марта.

Мистериозни руски авион слетео у Венецуелу. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА